"Правилно ли храня кучето си?" - Независимо дали сте начинаещ или опитен собственик, този въпрос може да ви занимава през целия живот на вашия домашен любимец. В крайна сметка бързо променящите се схващания за здравословното хранене на домашните любимци са наистина объркващи. А и не всички от тях са истинни - една част от новите теории са чисто маркетингови стратегии на големите играчи в бранша, други се базират на нечии убеждения, но без доказателства. Освен това хранителните нужди на вашия домашен любимец се променят с възрастта. Това означава, че не можете да съставите веднъж завинаги правилната диета за вашето куче.

Има ли правила, които могат да се спазват според указанията?

Обърнахме се към експертна група от ветеринарни диетолози за отговор.

Откъде да започнете?

Разбирането на биохимията на храненето на кучетата е сложна тема. Домашните кучета са произлезли от вълците. Така че, от една страна се смята, че те трябва да се хранят като месоядни. С други думи, те трябва да ядат сурово месо, кости, вътрешности и кожа, точно както в дивата природа. От друга страна, процесът на опитомяване е превърнал кучето във всеядно и го е доближил до човешкия начин на хранене, значително променяйки биологията му от тази на вълците.

- Значи можете да храните домашния си любимец с храна от масата, стига тя да включва сурово филе и субпродукти?

- Категорично не. Това не е начинът да го направите.

Какво е пълноценна диета?

Диетата на домашното куче трябва да включва основно животински протеини. Но храненето само с месо не е правилният начин. Прекалено многото протеини водят до проблеми с костите, бъбреците и сърцето. Затова диетата трябва да включва не само месни продукти, но и зърнени храни, зеленчуци и плодове.

Защо човешката храна не е подходяща ?

Храната от човешката трапеза не е подходяща за тази цел. Хранителните продукти трябва да се приготвят специално за консумация и да се въвеждат в диетата в строго съотношение с месото. Трудно е човек сам да постигне баланс между потребностите от микро- и макроелементи. Ето защо е по-добре собственикът да използва изцяло готови хранителни продукти от сухи и мокри храни, разработени от екип от експерти.

Коя храна е добра за кучето ?

Добър избор е храна с конкретен източник на протеини в началото на списъка със съставките - например пилешко, пуешко или говеждо месо. Отговорният производител ще посочи и процентното съдържание на продукта. След това ще бъдат изброени източниците на въглехидрати, мазнини, фибри и комплексен състав от витамини и минерали, функционални добавки и др.

  • Мазнини. Източниците на мазнини могат да бъдат както растителни, така и животински. Всички те съдържат незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6, които са необходими на кучетата за укрепване на имунната им система, както и за здрава кожа и лъскава козина. Въпреки това, ако имате много възможности за избор, приоритет трябва да имат храните, съдържащи пилешко или рибено масло. Важно е да се вземе предвид и начинът на съхранението им. В добрата храна мазнините се запазват с витамини С или Е, а не със синтетични съставки.
  • Въглехидрати. Не всички зърнени храни са еднакво полезни за кучетата. Например пшеницата и царевицата съдържат глутен, който може да бъде трудно смилаем за някои екземпляри. Затова те не са подходящи за кучета с чувствително храносмилане или склонност към хранителни алергии. От друга страна, кафявият ориз, елдата или киноата дават допълнителни хранителни вещества и осигуряват дълготрайна ситост между храненията.
  • Фибри. Плодовете и зеленчуците, както и горските плодове, могат да бъдат източник на фибри. Но отново, не всички от тях. Например гроздето причинява бъбречна недостатъчност при животните, а цитрусовите плодове - алергични реакции. А лукът и чесънът причиняват чревни проблеми. Няма забранени съставки в индустриалните храни. Но ако ги давате от масата като лакомство, а още повече като добавка към основната храна, здравословните проблеми ще се проявят още в ранна възраст.
  • Витаминни и минерални добавки. Съставът на комплекса от витамини и минерали трябва да се променя на всеки етап от живота на домашния любимец. Затова, когато избирате храна, търсете асортименти, които са диференцирани според възрастта и размера на породата.

Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да разберете как да съставите храната на кучето. Ветеринарният лекар ще ви посъветва за най-добрата формула за настоящите физиологични нужди на вашето куче и ще ви каже кога да преминете от храна за малки кученца към храна за възрастни и дали ще трябва да коригирате диетата с напредването на възрастта. Между посещенията при ветеринарните лекари обаче експертите препоръчват на собствениците да си направят джобна бележка.

Различни видове Премиум / Супер Премиум и стандартни видове може да намерите в нашия онлайн магазин тук : Храна за кучета

Ето пет правила, които ще ви помогнат да храните кучето си правилно:

1) Обърнете внимание на качеството на храните

Обърнете внимание на Супер Премиум марките. Те са балансирани и не съдържат вредни съставки като захар, изкуствени подсладители, подобрители на вкуса, оцветители, изкуствени консерванти и нискокачествени източници на протеини, мазнини и въглехидрати. Например месокостно брашно, говежда мазнина и пшеница. Тези съставки правят храната привлекателна за сетивата. Но те добавят калории и нямат абсолютно никаква хранителна стойност.

2) Прочетете етикета на гърба на опаковката

Потърсете източниците на протеини в началото на списъка със съставки. Те трябва да са на първите 2-3 позиции и да са изброени възможно най-подробно. Например пилешко, пуешко, говеждо, риба. Храните, които са неясно формулирани трябва да се избягват. Без да се знае конкретният източник на протеини, е по-трудно да се предотвратят алергични реакции и бързо да се адаптира храната към нуждите на кучето.

3) Съобразете храната с възрастта и размера на кучето си

Хранителните нужди на кучето ви се променят на всеки етап от живота му. Например кученцата се нуждаят от повече калций, за да растат зъбите и костите им. Възрастното куче се нуждае от хранителен режим, за да поддържа мускулната си маса. По-възрастните кучета се нуждаят от по-леки храни. Въпреки това малките породи се нуждаят от повече калории, за да поддържат бързия си метаболизъм. Формула, която контролира наддаването на тегло при големи кучета.

Вижте и : Как да храним куче с тенденции към напълняване?

4) Спазвайте строг режим на хранене

Броят на храненията на ден зависи от възрастта и начина на живот на кученцето. Докато малките кученца се нуждаят от поне 3-4 хранения на ден, възрастните кучета се нуждаят само от едно хранене сутрин и вечер. Най-добре е да разработите график за хранене с ветеринарния лекар. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да намерите най-подходящото за вас време, като вземе предвид количеството и интензивността на вашите разходки, и ще ви помогне да избегнете прехранването.

5) Определете размера на порцията

Размерът на дневната порция трябва да се съобразява с теглото и нивото на активност. На етикетите на повечето храни има таблици със средни стойности. Те могат да се използват като отправна точка. За да изчислите дневната доза за отделните хранителни вещества, можете да попитате ветеринарния си лекар за помощ.

Може да ви е интерсна и следната тема : Таблица за хранене на кучета, норми и как да храним правилно домашния си любимец

Основната грешка в храненето на кучетата, която собствениците допускат, е прехранването. Трябва да се спазва едно просто правило, което работи в повечето случаи - ако кучето е оставило някакво количество храна в купичката след хранене, това означава, че животното вече е прехранено. Не е необходимо купата да е пълна през цялото време, както често се случва. Само животно с умерен хранителен инстинкт няма да преяде, когато има неограничен достъп до храна.