Преди да си вземете куче, трябва да вземете решение не само за породата, пола и други характеристики, но и за разходите, свързани с отглеждането му. Трябва да сме сигурни, че можем да се справим не само с необходимото внимание, любов и време, но и с финансовия аспект, който включва покупката на храна за домашни любимци, ваксини, обезпаразитяване, играчки, аксесоари и др. Количеството храна, от което ще се нуждае Вашето куче варира драстично според размера, активността и темперамента на кучето. Изчисляването на правилната дневна порция е важно и за здравето на Вашия домашен любимец, тъй като прехранването може да доведе до затлъстяване, а наднорменото тегло - до други сериозни проблеми.

Дозата храна за кучето зависи от няколко фактора:

  • породата на домашния любимец;
  • размери и тегло; 
  • начин на живот и активност;
  • климатични условия;
  • възраст

Съвсем естествено е, че големите кучета (мастифи, овчарки, лабрадори и т.н.) се нуждаят от доста пъти повече храна от мини и той породите (йоркита, померани, чихуахуа, пинчери, и т.н.).

До какво количество храна може да се дава ?

На възрастно животно може да се дава до 1 кг суха храна на ден, а на малко кученце - 200 г. Дневната норма за прием се посочва от производителя на сухата храна върху опаковката. Прочетете я внимателно! Информация за нашите храни можете да намерите и в описанието в сайта.

Ако кучето се отглежда само на открито, то ще има по-голям апетит, отколкото кучето в затворено помещение. При смесено отглеждане също трябва да коригирате хранителната дажба на кучето си. Активните индивиди изгарят до два пъти повече енергия в сравнение с животните, на които движението им е ограничено. С течение на времето метаболизмът се променя и храносмилането отнема повече време. Някои процеси затихват, предизвиквайки необратима метаморфоза в организма. В такъв случай, към сухата храна трябва да се добави и мека мокра храна, за да се усвоява по-лесно. Повечето добри производители предвиждат и специални рецепти сухи храни за по-възрастни кучета(над 7-9 години).

Колко пъти на ден може да се храни кучето ?

Колко пъти на ден да храните кучето си зависи изцяло от възрастта му. Броят на храненията на ден се определя в зависимост от индивидуалността на кучето ви. От 3-4 хранения при подрастващи, може да се сведат до 1-2 при израсналите индивиди. Специалистите препоръчват да се храни повече сутрин, отколкото вечер. Ако по някаква причина се пропусне едно хранене, второто не трябва да се увеличава, тъй като съществува риск от преяждане. Трябва да вземете предвид и факта, че много домашни любимци обичат да спят след хранене. Така че, ако собственикът напуска къщата за дълго време, има смисъл да нахрани кучето преди да си тръгне, така че то да прекарва голяма част от времето си в сън по време на отсъствието му.

За да се избегнат проблеми с храносмилането:

  • един час преди хранене и един час след него кучето трябва да почива;
  • храненето трябва да се извършва в спокойна среда;
  • поддържайте купата чиста и своевременно отстранявайте остатъците от храна.

Обичайно кученцатата не се отделят от майка си, докато не навършат четири седмици и не спрат да бъдат кърмени. От триседмична възраст те се запознават с нормална храна и се хранят до 5 пъти дневно на всеки 4 часа. Когато станат на два месеца, броят на храненията се намалява на 3-4, а след шестмесечна възраст - на 2; едногодишните и по-възрастните, в зависимост от физическото им състояние, се хранят веднъж или два пъти дневно.

Общите показатели на нормите за хранене на ден за малки кученца са показани в таблицата.


Възраст

Количество калории (kcal)

до 1 месец

220

до 3 месеца

270

до 6 месеца

150

до 12 месеца

120


Хранителните норми за възрастни кучета са както следва:

Вид куче

Дневна нужда от калории (kcal)

Миниатюрни (2-5 кг)

250 - 350

Малък (6-10 кг)

360 - 550

Среден (12 - 24 кг)

600 - 1050

Голям (26 - 40 кг)

1100 - 1550

Много голям (45+ кг)

1600 - 2500


Кучетата на над 7 години се считат за възрастни. Поради възрастта си те могат да имат проблеми с храносмилателната система. Ако заболяванията са ясно изразени, се препоръчва да се подложат на специална диета.

Ако храната е подходяща, кучето ви ще изглежда жизнено, игриво и със здрава, лъскава козина. Изпражненията също ще бъдат твърди и неголеми. Всяка храна може да се отрази еднакво благоприятно и не толкова на различните индивиди. Трябва да откриете най-добрата чрез тестване. Неправилната храна може да доведе до напълняване на кучето Ви. За да предотвратите това, трябва да следите дали изяжда храната си в рамките на 20 минути и дали останалите показатели са налице.

Различни видове премиум, суперпремиум и много други можете да намерите в нашия раздел - Храна за кучета