Онзи ден се обади клиентка, озадачена от бързото покачване на тегло на кучето ѝ. Оплака се, че питомеца ѝ бързо покачва килограми, независимо от усилията ѝ да го раздвижва повече след кастрацията. След кратък разговор, установихме, че проблема идва от храненето.

Днес сме решили да коментираме тази тема и да дадем насоки за справяне с подобни проблеми, ако и Вие сте изправени пред тях.

Закръгленото тяло и подгънатата кожа по гърба са първите сигнали за затлъстяване. Намалената активност и нарушеното храносмилане са също факти, които индикират, че трябва да се обърне внимание на здравето на любимеца Ви. Естествено, ако проблемите са задълбочени или клинични, най-добре е да се посети добър ветеринар и да се следва неговата насока.

Ако, обаче, Вашия приятел е здрав, но понатрупва някое излишно килце, съветите по-долу ще са Ви от полза.

Нека разгледаме основните причини за затлъстяване, защото то наистина е сериозен проблем, а ако го отрегулирате в зародиш, ще си спестите много грижи занапред. След като теглото на домашния любимец надвиши нормата с повече от 30%, затлъстяването достига критичен праг. Лъкатушеща се походка (слабост на тазобедрената става), провиснало коремче, мазнини около корема и мастни натрупвания в областта на бедрата – всички те са признаци на затлъстяване. Най-просто казано, това се случва, когато броя на консмумираните калории надвишава броя на изгорените такива и разликата се натрупва като телесни мазнини. Е, това не е единствената причина, но четете нататък. 

Затлъстелите любимци са по-застрашени от травми, ортопедични проблеми, сърдечни заболявания, диабет, топлинни удари и стават по-малко чувствителни към анестезии. Фактори, като вродена предразположеност, хормонален дисбаланс, по-напреднала възраст, липса на движение, преяждане и стерилизация или кастрация, могат да повлияят на наддаването на тегло.

Кастрация

Хормоналния дисбаланс, причинен от кастрацията, обичайно забавя метаболизма на кучетата и често води до повишен апетит. Ако храните четириногия си другар толкова, колкото той желае, вероятността да напълнее в близко бъдеще е огромна. След стерилизацията изчезва и интереса към противоположния пол. Преустановявайки търсенето на партньор животното става по-спокойно и по-мудно. Най-висока степен на риск от напълняване има през първите 2 години след операцията. Затова, е много важно да се погрижите за храненето и активността на любимеца си.

Специални храни

Най-лесното решение да поддържаме формата на кучето си е като изберем подходяща храна за кучета. Има храни, които са създадени точно с тази цел - за правилна грижа за кастрирани кучета и такива със склонност към напълняване от друго естество. Най-често тези храни са с намалено калорийно съдържание и са съставени от чист и лесноусвоим протеин като агнешко или пък пилешко. Такива продукти често съдържат комбинация от добавки като Л-карнитин и завишено съдържание на калций, които спомагат за прервръщането на мазнините в енергия. Имайки повече енергия, кучето Ви ще желае да се движи повече и по този начин ще инициира по-нататъчно горене на излишните калории.

В гамата ни ще откриете много подходящи храни за целта като Reflex+ Light&Sterilized с агнешко за кучета от средни и едри породи, Equilibrio Reduced Calorie за кучета от всички породи, BonaCibo Formотново за кучета от всички породи и др.

Полезна информация допълнително ще намерите и в статията : Таблица за хранене на кучета

Ако кучето покачва килограми лесно, то е от голяма важност да приема храна богата на фибри, но занижени мазнини. По-ниското съдържание на мазнини, гарантира по-малък каолирен прием за същия обем храна (1гр мазнина = 9 калории, 1 грам протеин/въглехидрат = 4 калории), а високото съдържание на фибри подсилва чувството за ситост. Затова, всички храни, които споменахме са с правилно съдържание на мазнини около и малко над 10% и са богати на пре и пробиотици и фибри от захарно цвекло, цикория и др. Всичко това осигурява правилна фунцкия на стомашно чревния тракт, висока усвояемост и идеална грижа.

Физическа активност

За голямо съжаление, все още не е отркито физическото действие, което да гарантира изгаряне на най-голям брой калории. Въпреки това, има основни препоръки, които със сигурност ще подобрят физичесткото състояние на понапълнелите сладури. Ветеринарите казват, че всяко куче се нуждае от поне 2 часа тичане и игра всеки ден. Важно е да подтикваме любимците си към повече физическа активност, особено когато кастрацията е налице. Колкото повече се движат, толкова по-добре ще заработва метаболизмът им. И нека не забравяме, че времето прекарано в игра с тях не е едностранно полезно. Така се грижим и за собственото си здраве и добро настроение.

В заключение ще повторим, че правилното хранене, физическата активност и стимулираният метаболизъм ще осигурят здрав и щастлив живот на кучето Ви, като го предпазят от много възможни болести и неприятности, свързани с наднорменото тегло.