Основният фактор, определящ здравето и доброто състояние на котките, е тяхното хранене. Затова е много важно да следите какво и кога ядат. Марките, специализирани в храни за котки, отчитат физиологията на тези домашни любимци и предлагат продукти в различни ценови диапазони.

Когато разглеждаме в магазин за домашни любимци, можем да прекараме часове в избор на храна въз основа на нейната опаковка. Производителите разбират, че потребителят ще гледа на първо място етикета, затова го правят възможно най-ярък и обещаващ. Но тъй като за котките е нездравословно да ядат големи количества въглехидрати и бобови култури, първо трябва да прочетете съдържанието на храната и след това да разгледате дизайна.

Котките са месоядни и затова се нуждаят от специална диета. Ако не се хранят с правилните храни, с течение на времето могат да се появят здравословни проблеми. За щастие има марки, които са специализирани в производството на здравословна храна за котки и наистина се грижат за доброто състояние на домашните любимци.

Както знаете, нашият космат приятел се нуждае от достатъчно витамини и минерали, за да поддържа здравословен и балансиран начин на живот.

Изключително важно е да направите разумен избор на храна за вашия четириног приятел, тъй като той не може да види разликата между здравословна и нездравословна храна. Храната, която купувате, ще повлияе на цялостното му здраве и благосъстояние. Много стопани редуват суха и мокра храна, за да осигурят на котката си балансирана и питателна диета.

6 топ препоръки за избор на храна за нашата котка

 1. Купувайте само качествена суха храна за котки, за да сте сигурни, че тя съдържа само естествени и безопасни съставки. Диетата на котката трябва да съдържа витамини като A, D, E, K, C и B. Тя трябва да е богата и на калций, кобалт, мед, флуорид, йод, желязо, магнезий, хром, цинк и др.
 2. Обикновено котките се хранят два пъти дневно, но вие трябва да се съсредоточите най-вече върху общото състояние на вашия домашен любимец. Наблюдавайте нейната активност и поведение, за да можете сами да съставите график за хранене. В идеалния случай интервалът между храненията трябва да е между 8 и 12 часа. Например, ако котката е яла в 9 часа сутринта, следващото хранене трябва да започне в 18 часа. Това не означава, че трябва да карате котката си да гладува. Ако видите, че е гладно, позволете на животното да похапне следобедна закуска.
 3. Важно е да се отбележи, че всички котки имат различни хранителни нужди. Това означава, че не всички домашни любимци се нуждаят от едно и също количество хранителни вещества. Нуждите им са уникални, така че диетата им трябва да бъде съобразена с възрастта, здравето и физическата активност. Въпреки това има няколко основни насоки, които трябва да се вземат предвид при съставянето на менюто на котката. Например, ако забележите, че котката ви губи тегло, ще трябва да увеличите дневните ѝ порции. С други думи, не е необходимо да се придържате към общоприетите норми, за да храните котката си.
 4. Осигурете на котката си прясна вода, тъй като в сухата храна няма влага. Уверете се, че вашият домашен любимец не е дехидратиран, тъй като една мишка, например, съдържа 70% повече вода от сухите гранули. Диетата на котката не се ограничава само с храна. Здравословното, питателно и балансирано хранене трябва да бъде придружено от чиста питейна вода. Важно е не само да пълните купата с вода, но и да я миете редовно.
 5. Не хранете домашния си любимец само със суха храна. Редувайте я с мокра храна.
 6. Преди да изберете една или друга храна, трябва да проучите нейния състав (дори в една и съща ценова категория съставите могат значително да се различават по качество).

Може да ви е полезна и следната статия : Какви са предимствата на висококачествената храна за котки?

Как да изберем спрямо хранителните нужди на нашата котка ?

За да бъде здрава, котката се нуждае от балансирана диета, съобразена с физиологичните ѝ нужди. Анатомията на червата на това животно налага да се храни често, но в малки количества. Организмът му не може да синтезира таурин, който е от съществено значение за правилното развитие на мускулите, затова трябва да консумира протеини от животински произход или храни с добавен таурин.

Какъвто и вид диета да изберете, най-важното е храната на котката да съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални соли. Тя трябва да бъде съобразена с възрастта, физиологията и начина на живот на котката ви. Някои котки се нуждаят от терапевтична диета, предписана от ветеринарен лекар поради здравословното им състояние, затова се консултирайте със специалист, ако не сте сигурни в решението си. Също така може да намерите и полезна информация ако прегледате следната таблица за хранене на котки в която ще намерите информация за това каква дневна доза спрямо възрастта и теглото на котката може да се дава.

Какво трябва да съдържа храната за котки?

Протеините трябва да са 30-40%, като например възрастна котка трябва да приема около 26 грама протеини на ден.

Таурин - от съществено значение за правилното развитие на мускулите и се съдържа само в животинските протеини.

Въглехидратите не трябва да са повече от 45%, а мазнините - не повече от 14%, за да се избегне наднормено тегло, затлъстяване или дори диабет.

Витамини - котката не може да произвежда витамин А, който се съдържа в зелените зеленчуци и морковите. Поради това той трябва да бъде осигурен под формата на животинска или синтетична храна.

Минерали - те включват калций, фосфор, калий, мед, цинк и магнезий.

Фибри и мастни киселини - помагат за подобряване на храносмилането и са полезни за козината.

Вода - осигурява оптимална хидратация, за да се избегне прекомерната концентрация на урина.

 

Какво да избера: суха или мокра храна?

Сухата храна съдържа по-малко от 14% влажност и позволява на котката да приема малки количества от нея през целия ден. Тя насърчава добрата устна хигиена, като помага за предотвратяване на натрупването на зъбен камък и подобрява кръвообращението на венците. Сухата храна е лесна за дозиране, но тя трябва да е с много добро качество и да е съобразена с индивидуалните нужди на котката ви.

Пастетите за котки или парчетата в сос са мокри храни, които помагат за предотвратяване на развитието на заболявания на отделителната система на котката. Котките ги харесват заради вкуса и аромата им, но често те не засищат толкова, колкото гранули, заради високото съдържание на вода.

Няма еднозначен отговор на въпроса дали мократа или сухата храна е най-подходяща за домашните любимци; всичко зависи от вкуса на животното. Всеки продукт има както предимства, така и недостатъци.

Суха храна

 • Предпазва зъбите - ветеринарните лекари отбелязват, че яденето на суха храна насърчава отстраняването на зъбен камък и плака, продуктът не съдържа вода, така че домашният любимец я получава допълнително, което също помага за почистването на зъбите;
 • Сухата храна е по-икономична: една опаковка издържа по-дълго, не се разваля и често се продава в големи пакети, така че можете да купувате храна на едро за няколко месеца наведнъж;
 • Сухата храна ще бъде добра възможност за укрепване на мускулите на челюстта - продуктът напълно задоволява всички дъвкателни инстинкти на котките и котенцата.

Мокра храна

 • Мократа храна съдържа над 70% вода, така че животните не се нуждаят от изобилие от вода;
 • Проучванията показват, че котките са склонни да ядат по-малко, когато консумират мокра храна, така че използването на мокра храна предпазва котката от преяждане - животните бързо се засищат и остават сити в продължение на няколко часа;
 • Апетитен вкус и мирис - домашните любимци обикновено обичат аромата и текстурата на мократа храна.