Луксозна и лъскава опаковка не означава непременно, че вътре ще откриете висококачествена храна за котки. Също както добрият вкус и охотата, с която котката ви се храни, съвсем не се показателни за това дали храната ще ги засити и дали в нея се съдържат необходимите витамини и протеини. Може да се каже, че сред котешките гранули и паучове се намират продукти, еквивалент на „бързото хранене“ при човека. Качествената храна за котки съдържа протеини от риба или месо и предоставя всички необходими аминокиселини. Дефицитът им може да доведе до здравословни проблеми, сред които слаба имунна система, сърдечни и други здравословни проблеми.

Как да откриете супер премиум храна за котки?

На първо място, трябва да откриете кой е източникът на протеин. Той трябва да е именуван „пилешко“, „свинско“, „риба“, „агнешко“ и др. Ако пише просто „месо“, това може да се окаже, че е продукт от по-нисък клас. Избягвайте храни, с по-високо съдържание на зърнени култури и неясни съставки. При възможност, купувайте храни без консерванти и синтетични аромати и оцветители. 

Видове качествена котешка храна

Освен, че се делят на гранули и паучове, котешката храна може да бъде още натурална. Това означава, че тя не съдържа никакви химически съставки, с изключение на витамини и минерали. Под „гурме“ обичайно се разбира деликатесна храна с по-голямо месно съдържание. Въпреки това, някои фирми го използват просто като маркетингова дума, без продуктите им да оправдават описанието. Натуралните храни съдържат подбрани съставки с естествен произход. Обичайно се препоръчват, когато котката има непоносимост към определени съставки.

Суха храна

Навън, сред природата дивите котки са свикнали на чести, малки закуски. Гранулата е идеален заместител, защото домашният ви любимец може да отива няколко пъти през деня да си дояжда. С паучовете и консервираната храна това не би било възможно, тъй като ако не се изяде веднага, тя изсъхва и котката губи интерес. Качествената суха храна насърчава здравето на зъбите и предотвратява натрупването на плака и зъбен камък. Вижте продуктите в категория : Суха храна за котки

Консерви и паучове

Известни са с това, че съдържат висок процент месо, като поддържат мускулната маса на котката, ставните връзки, костите и органите. Това е от особено значение в зряла възраст. Консервите и паучовете внасят разнообразие в ежедневното хранене със своите текстури и вкусове, включващи кремообразен сос, пастет и парченца месо. Освено това, влажността в тях достига до 80%, което позволява на котките да си набавят вода. Този тип храни може да разгледате в нашите две категории тук : 

Пауч за котка

Консервирана храна за котки

Предимства на висококачествената котешка храна

Сред основните предимства са гаранция, че храната е пълноценна и балансирана, хранителните вещества са в препоръчителните граници, а съставките са лесно смилаеми. Едно от веществата, които котките не могат сами да си набавят, е тауринът.

Той е важна аминокиселина, която се среща най-често в рибата и пилешкото месо. Помага за зрението, храносмилането и сърдечната дейност. За да се нарече котешката храна качествена, тя трябва да съдържа минимум 10% мазнини. Въглехидратите са необходими, за да се чувства котката свежа и отпочинала. Най-голяма нужда от въглехидрати имат бременните и кърмещи котки. Ние от Petfood.bg сме и официален дистрибутор на Bravery храна за котки.

Порциони

Да откриете висококачествена котешка храна може да се окаже предизвикателство, но също толкова важно е да разпределяте правилните порции на котката си. Посъветвайте се с ветеринаря си за правилното количество. То се изчислява според възрастта и теглото на домашния ви любимец. Недостатъчното хранене ще доведе до развитието на определени бактериални инфекции и дори ще увреди органите. Прекомерното хранене води до наднормено тегло, което прави котката податлива на диабет и сърдечни проблеми.

Видими ползи от висококачествената котешка храна

Ползите започват да се наблюдават след около три седмици след началото на храненето. Козината на котката ще стане чувствително по-лъскава и мека. Домашният ви любимец ще стане енергичен и активен; ще чувства глад по-рядко и така ще имате повече времето заедно. С висококачествена храна котката ви ще поддържа здравословно тегло и ще боледува по-рядко.

Как да различите качествената от некачествената котешка храна?

Търсете продукти с естествени консерванти, овкусители и понякога оцветители. Избягвайте изкуствени консерванти BHA и BHT, изкуствените аромати и оцветители. Те не добавят никаква хранителна стойност и служат единствено, за да привлекат вниманието ви. Следете състава и търсете храни с първа съставка месо и по-малко излишни съставки в рецептите. 

Къде да откриете качествена храна за кастрирани котки ?

Кастрираните котки имат специални нужди. Богата селекция от специални видове храни предвидени за правилното развитие на кастрираните котки ще намерите в нашата секция : Храна за кастрирани котки