Средната продължителност на живота на домашната котка е 13 години. Правилните грижи за котките, балансираното хранене и посещенията при ветеринар могат да удължат този период до 18-20 години. Стомахът на котката не е изграден по същия начин като този на човека. Не трябва да давате на котката си всякаква храна от масата и да пренебрегвате нормите за хранене.

В котешкия свят има както придирчиви, които не се нахвърлят на храната, така и лакомници, които искат нова порция на всеки два часа. Диетата не трябва да се основава на апетита на котката, защото в противен случай може да се сблъскате с проблема на затлъстяването. Важно е да се придържате към фиксирани хранителни препоръки.

От какво зависи количеството храна ?

Количеството консумирана храна зависи от следните фактори: възраст; здравословно състояние; тегло; активност.

Колко храна се дава на малко коте ?

Котенцата под 6-месечна възраст се нуждаят от повече храна (спрямо телесното си тегло) за растеж и развитие, отколкото възрастните котки. Бебетата трябва да се хранят 3-4 пъти дневно на малки порции.

На подрастващите над 6-месечна възраст трябва да се дава храна 2-3 пъти дневно, а възрастната котка трябва да се храни 1-2 пъти дневно. С напредването на възрастта апетитът на котките намалява, което се дължи на по-бавния метаболизъм и влошаването на състоянието на зъбите и венците. Котките на възраст 7 години и повече се нуждаят от едно хранене на ден.

Горното се отнася за здрави животни. Заболяванията и здравословните проблеми налагат корекции в диетата, които ветеринаря може да определи.

Повечето собственици дават на домашния си любимец суха храна за котки. Този вид храна има редица предимства.

· Съставът им е балансиран. Екструдираните гранули съдържат основно месни протеини, витамини, микроелементи, аминокиселини и таурин.

· Индивидуален подход. По рафтовете на магазините за домашни любимци могат да се намерят различни гами: диетични, за котенца, за котки с чувствително храносмилане, за кастрирани котки и т.н.

· Лесно за изчисляване. Препоръчителната честота на хранене и количеството храна според възрастта и теглото на котката са посочени на опаковката.

· Дълъг срок на годност.

· Спестява време на собственика.

Сухата храна не трябва да се смесва с готвени или сурови човешки храни. Организмът отделя различни ензими за смилане на суровото месо и гранулите. Комбинирането им ще увеличи натоварването върху черния дроб и панкреаса. Смесването на балансирани гранули с пресни храни ще доведе до излишък на някои вещества и недостиг на други.

Уверете се, че котката ви има достъп до чиста вода за пиене, тъй като сухата храна не съдържа течност. Някои домашни любимци предпочитат да пият от широки и дълбоки купички. Сменяйте водата всеки ден.

Не преминавайте рязко от един вид сухи гранули към друг.

Таблица за хранене на котки със суха храна - дневна доза спрямо възраст на котето

Общите показатели на нормите за хранене на ден със суха храна са показани в таблицата. За точна информация проверете опаковката на конкретен продукт. 

Тегло (кг)

Дневна доза (g)

Възраст на котето (месеци)

Дневна доза (g)

3

45

1-2

30-50

4

55

2-4

40-65

5

65

4-6

55-70

6 или повече

12 g на 1 kg тегло

6-12

60-80

Мократа храна има приблизително същия състав като сухата, но съдържа допълнително вода. Подходяща за домашни любимци, на които не е позволено да ядат сухи гранули по здравословни причини (уролитиаза, зъбен камък), и за котки, които не са склонни да пият много течности.

Колко пъти дневно трябва да храня котката си с мокра храна?

Общото правило е 1-2 пъти дневно. Можете да давате на котката си сутрин порция суха храна, а вечер - порция мокра храна. Котенцата трябва да се хранят 3-4 пъти дневно. Комбинирайте само със суха храна от същата гама, като спазвате дозите, посочени на опаковките.

Не съхранявайте неизядените консерви на стайна температура. Те трябва да се поставят в плътно затворен съд и да се съхраняват в хладилника до 48 часа.

Средните стойности (грамажи храна на ден) за хранене с мокра храна са показани в таблицата по-долу.


Таблица за хранене на котки със мокра храна - дневна доза спрямо възраст на котето


Тегло, кг)

Дневна нужда (g)

Възраст на котето (месеци)

Дневна нужда (g)

3

190-200

2-3

170-210

4

230-240

3-6

210-300

5

250-260

6-9

210-300

6 или повече

300

9-12

170-255


Можете да разгледате тук : Храна за котки - Различни видове и типове спрямо това дали търсите пауч, суха храна, пастет, икономични, премиум, суперпремиум или холистични храни