Решението за кастрираните котки

Днес, на всеки стопанин на котка се препоръчва да я кастрира, защото може да има много ползи:

  • Предотвратяване на нежелана бременност и респективно намаляване на котките без дом
  • Прекратява борбата за територии и котешките сбивания
  • Намалява риска от полови инфекции
  • Притъпява желанието на котката да се отдалечава от дома, което намалява риска от инциденти
  • Елиминира разгонването, което може да е доста шумно и досадно за стопаните.

Ключът към здравословния живот на една кастрирана котка е правилната храна.

Кастрирането или стерилизирането на котките може да намали много рискове за здравето и да помогне със справянето с редица вредни навици, но много стопани нямат необходимите знания за правилното хранене след такава операция. А и е трудно да устоим на милите очи, които прави пухената топка, молейки за още храна, нали? Лесното решение е хранене с подходяща формула за кастрирани котки.

Наднорменото тегло е сериозен проблем

Голям процент от котките в днешно време биват кастрирани. След операцията те често покачват тегло, което е резултат от леко забавен метаболизъм и хормонални промени. Стерилизирането може да предизвика образуване на телесни мазнини по различни части на тялото, най-често коремната област. Очевидно балансът на хормоните се променя и сексуалното желание изчезва, котките спират да си търсят партньор и да защитават територя, стават по-спокойни и изразходват по-малко енергия, но апетът остава. Така лесно можем да „изпуснем“ котката си и тя да напълнее.

Ако котката започне да се храни повече е важно да разделим храненията на порции и внимателно да наблюдаваме количествата. Въпреки това, стопаните рядко успяват в това начинание. Но все пак, прехранването може да се избегне ако намалим количеството храна или изберем по-лека формула, специално разработена за кастрирани котки.

В асортимента на онлайн зоомагазин Petfood.bg ще откриете разнообразни рецепти за стерилизирани котки, съобразени с всички нужди и всички бюджети.

Тези храни съдържат по-ниски нива на мазнини, по-високи количества фибри, които притъпяват апетита и подобряват храносмилането. Много от тях са обогатени с L-карнитин и таурин, които подобряват метаболизма и функциите на тялото, за постигане на оптимално тегло и намален риск от сърдечно-съдови и пикочо-полови заболявания.

Профилактика на нефролитиаза

След кастрацията котките стават по-малко активни, не пият много вода и уринират по-рядко. По този начин, при някои котки могат да се натрупат камъни(калциев оксалат и струвити) в уринарния тракт, най-често в бъбреците. Ако котката се храни с рецепта, която поддържа правилното pH на урината, Нефролитиазата може да бъде избегната. Уринарното pH трябва да бъде около 7.0. За да уринира по-често, котката трябва да пие повече вода – колкото повече вода и по-малко минерали приема котката, толкова по-бързо ще изчезнат камъните. Точно поради този факт, всички рецепти за кастрирани котки и с грижа за уринарния тракт, които сме подбрали съдържат по-малко магнезий и калций.

За по-добър живот

Всички се съгласяваме с факта, че стерилизирането на котките има ползи, но не можем да отречем, че крие и някои рискове. Всеки стопанин избира сам, дали да направи операцията. Ние сме ЗА кастрирането и смятаме, че осигурява по-дълъг и добър живот, но отново ще наблегнем на важността на правилната храна за кастрирани котки. Ако не отговаря на специалните им нужди, може да навреди. Затова, избирайте разумно и информирано!