Ако Вашето лакомо куче изведнъж е отказало да се храни, то е съвсем нормално да се притесните. Не винаги е свързано със сериозен проблем, стига да продължава да пие вода. Важно е цялостно здравословно състояние на животното и навиците му, които всеки стопанин познава. Все пак, загубата на апетит е сигнал за проблем и трябва да му се обърне внимание.

Някой чести причини

В повечето случаи причините може да не са медицински, а напълно нормални.

  • Ако наскоро сте поставяли ваксина на кучето, то липсата на апетит може да е една от страничните реакции.
  • Някои кучета не обичат да ядат сами. Затова може го храните, когато Вие закусвате или вечеряте.
  • Стресът, смяната на среда или промяната на храна също са едни от възможните причини.

Важно е да предлагате подходяща и балансирана храна на Вашия любимец. Не се учудвайте, че кучето отказва да се храни, ако между храненията му давате допълнително храна като лакомства или награди от масата на стопанина.

Кучетата често при разходка могат хапнат или помиришат неподходящи неща, които могат да им причинят стомашен проблем, поради които отказват да се хранят. Погълнат предмет също може да стане причина за неразположение. Това също не бива да Ви притеснява, ако няма кръв при повръщането или изпражненията. Ако това състояние продължи повече от 24 часа, то се обърнете към ветеринарен лекар, тъй като може да доведе до обезводняване. Запекът също причинява дискомфорт и болки на кучето и предизвика дехидратация и намален апетит. Ако забележите, че е летаргично или се напряга при изхождане, то трябва да се консултирате за подходящи медикаменти.

С напредване на годините


Куче в напреднала възраст


С напредването на годините кучата започват да се движат все по-малко, а от там намаляват и хранителните им нужди. Това, обаче, ги прави по-слаби и податливи на здравословни проблеми. Също така с времето може да възникнат проблеми със зъбите, които да пречат на кучето при дъвчене на храната.

Проблеми със зъбите

Проблемите със зъбите също могат да предизвикат липса на апетит и може да се появят при всяка възраст. Най-често срещани са възпаления на венците при никнене на млечни зъби или задържането им при млади кучета и парандонтоза при възрастните. Други признаци на стоматологичен проблем са лошият дъх, натрупване на жълт зъбен камък и зачервени венци. В този случаи може да накиснете храната му във вода или да я смените с полувлажна или консервирана, тъй като по-меката консистенция е по-безболезнена при проблем със зъбите.


Проблеми със зъбите при куче


Както при хората, така и при кучетата липсата на апетит може да е първи признак на заболяване. Това може да е симптом на вирусни, паразитни или вътрешни заболявания като панкреатит, бъбречна криза или стомашна и чревна дилатация, които могат да са животозастрашаващи и се откриват само с преглед. Ако забележите летаргия, затруднено дишане или потрепервания незабавно се обадете на ветеринар. При условие, че кучето се чувства и изглежда добре може да изчакате до три дни. Инфекциозните заболявания, засягащи ушите също могат да предизвикат болка и да накарат кучето да спре да яде.

Други причини

Ако няма никакви други притеснителни сигнали или симптоми, то най-вероятно си имате придирчиво куче. То може да се случи ако сте давали една и съща храна на домашния си любимец прекалено дълго време. Опитайте се да смените вида, за да разнообразите храненето му. Друга причина е, че кучето е разбрало, че ако откаже вечеря ще получи друга храна. Това обикновено се случва при млади кучета, като в този случай може да приложите и съветите от тази тема - С какво да храним малко куче?. В този случай се опитайте плавно да ограничите даването на заместител.

Вие познавате най-добре кучето си и сте наясно със здравословното му състояние. Все пак, за да се ориентирате дали проблемът е сериозен дайте лакомство на кучето - ако го изяде с охота, най-вероятно не е нещо сериозно. Ако откаже или забележите други симптоми незабавно се обърнете към ветеринар.