Току що сте станали горд собственик на сладко кученце? Поздравления за прекрасното решение! Първият въпрос, който всеки стопанин си задава е с какво и как да храним малкото куче, така че расте здраво и енергично. Малкото пале е като малко - то скимти, когато е гладно и има режим на хранене.

От каква храна имат нужда малките кученца?

След отбиването от майка му кученцето има нужда от много витамини, минерали и белтъчини, за да изгради здрава костна система и мускулатура. Както при хората, така и при тях храненето е изключително важно за развитието и здравето им. Трябва да изберете най-подходящата диета, която е лесна за усвояване и образува твърди и тъмнокафяви изпражнения. Ако забележите проблеми с храносмилането като диария или газове, то веднага се обърнете към ветеринар.

Какви видове храна може да се дават?

В магазинната мрежа има много варианти за добра диета, в зависимост какво предпочита кученцето - суха диета, полувлажна и консервирана храна. Ако имате нужното време и желание може да му приготвяте и у дома. Важно е да изберете така наречената храна “Junior/Puppy“, която е специално формулирана за растеж за малки или подрастващи кучета. Не е нужно да добавяте минерали или витамини, освен ако не е съгласувано с ветеринар. Не забравяйте, че малките кутрета много бързо се обезводняват и винаги трябва да имат достъп до прясна вода. Когато става въпрос за малки кучета в развитие, съветваме да избирате най-високия клас храна, която можете да си позволите.

Как да изберете правилно суха храна за малко куче?

Ако сте избрали да храните малкият си домашен любимец със суха храна, наречена още гранули, то избирайте внимателно, защото качеството на различните продукти варира значително. С какво е по-различна храната за малки кучета? Сухата храна за малки кучета трябва да бъде съобразена с големината и вида на  породата на кучето. Схрускването на гранулите спомага за отстраняване зъбната плака. Много е вероятно кучето да не ги хареса или да не може да ги сдъвче, ако размера не е правилен или бебето е твърде малко. За най-малките има формули „Starter“, чиито рецепти, размер и твърдост са съборазени с нуждите на най-малките.

Полувлажните и консервираните храни също се предлагат с голямо разнообразие на пазара с различно качество. Затова изберете най-добрия вариант според възможностите си. Този вид храна се разваля много бързо на открито. Ако сте решили да я държите в хладилник, то я извадете един час по-рано, за да я поднесете на стайна температура. Така тя мирише по-хубаво и е по-смилаема. Може да я затоплите и в микровълновата фурна, но проверете дали не е гореща.

Може ли да давате домашна храна на малко куче?


Може ли кучето да се храни с домашна храна?

Най-трудният вариант за хранене е да приготвяте домашна храна, тъй като е трудно да се постигне идеален баланс в нужните хранителни вещества, който са важни за правилния растеж и оптималното им развитие и може да предизвика диария. Избягвайте да давате сладки неща, тъй като те са вредни за зъбите и могат да увредят черния дроб. Внимавайте и лакомствата, които използвате за награди, защото някои съдържащ твърде много оцветители, захар и мазнини.

Колко често трябва да се хранят малките кутрета?

Също като бебетата, кучета трябва да се хранят в малко количество, но на често - от 3 до 6 шест пъти дневно на равни интервали, за да се избегне разширяване на коремчетата им. За улеснение на повечето храни има таблици с посочени количества. След навършване на четири месеца порциите се намалят до три на ден, а след шестмесечна възраст - по две и постепенно увеличавате количеството. Смяната в храната трябва да се прави постепенно, като се въвежда поне десет дни, тъй като малкият стомах и черва не са напълно развити и може доведе до стомашни проблеми. Може да си помагате и чрез посочената тук - таблица за хранене на кучета

Заключение

Вдигайте неизядената храна след 20 минути. Най-вероятната причина за това е, че давате по-големи количества. Ако изпражненията на кучето са по-меки в края, това е признак за прехранване.

Храненето на малкото кученце е най-важно за неговото бъдещо развитие и здраве. Винаги следвайте инструкциите на Вашият ветеринар, за да може малко малкото куче да порасне голямо и силно и да е с Вас дълго време.