Кучетата са интелигентни и лоялни създания, които могат да се превърнат в истински приятели. Такъв домашен любимец често е желан не само от децата, но и от възрастните. Но животът в малки апартаменти често е пречка за осъществяването на тази мечта. Ето защо малките кучета стават все по-популярни с всяка изминала година.

През Ренесанса във всеки богат дом малкото куче е било източник на гордост. По това време се отглеждат много мини породи. В съвременния свят те продължават да бъдат любимци и гордост на своите собственици.

Представяме само 15 от най-сладките породи малки кучета.

 • Австралийски териер


Австралийски териер

Тези домашни любимци са толкова привързани към стопаните си, че могат да усещат настроенията им. Те няма да играят и да се веселят, ако партньорът им е тъжен, а ще лежат тихо до него. Те са интелигентни и лесни за обучение. Както повечето териери, австралийските кучета се нуждаят от ранна социализация.

 • Чихуахуа

Чихуахуа

Чихуахуа са изненадващо динамични за малки породи кучета. Те се държат сериозно, а понякога дори надменно. При това те умеят да разпознават преструвките в хората. Те обичат силно своите стопани и обикновено са ревниви. Любопитни са и следят всяка стъпка на стопаните си. Те много бързо разпознават темперамента на стопанина си и понякога могат да се възползват от него.

 • Френска болонка

Френска болонка

Пухкавото малко миньонче с къдрава бяла козина няма да позволи на стопаните си да скучаят нито за минута. Липсата на миризма и склонността към линеене е определено предимство за хората, склонни към алергични реакции. Тези кучета са като заредени батерии, не могат да седят спокойно и за минута. Активни и дружелюбни, те се нуждаят от постоянни грижи и внимание, така че не са подходящи за хора, които прекарват по-голямата част от времето си на работа.

 • Дакел

Дакел

Кученцата са активни и упорити, но възрастните са по-уравновесени и мотивирани. Приятелски настроени и тактични, те лесно намират общ език с всички членове на семейството, включително и с партньорите си.

 • Ши цу

Ши цу

Те са изключително привързани към стопаните си и имат уравновесен характер, както и стабилна психика.

Ши-тцу се смята за много контактно, забавно и дружелюбно животно. Любовта и предаността на "миникучетата" се споделят поравно от всички членове на семейството.

 • Пекинез
Пекинез

При уважение и внимание тази порода е верен приятел. Те лесно се адаптират към начина на живот на стопанина си и са доста игриви. Освен това пекинезите са еднакво привързани към всички членове на семейството. Те са много чисти и не са агресивни. Затова те могат да се разбират добре в семейства с малки деца, стига малчуганите да не ги тормозят.

 • Малтийска болонка

Малтийска болонка

Малтийската болонка е изключително интелигентно и лесно за обучение. Въпреки че са енергични и весели, те са дисциплинирани и се подчиняват на заповедите на стопанина си. В паузите между активните игри малтийката ще иска да си почива до вас. Такива домашни любимци не понасят самотата и се отегчават без стопаните си. Затова те са по-подходящи за голямо семейство, отколкото за самотен човек, който прекарва много време на работа.

 • Бивер йоркширски териер
Бивер йоркширски териер

Бивер йоркширски териер е много игрив, енергичен и обичащ забавленията. Играят охотно с всички членове на семейството, включително с деца. В същото време те са доста балансирани и не са агресивни. Те са интелигентни и обучаеми кучета. В същото време обаче те са доста силни и понякога упорити и могат да бъдат много упорити. Затова отглеждането на бивер изисква търпение и твърдост. Те също така са смели въпреки размера си.

 • Японски хин
Японски хин

Японските хинове са доста спокойни по природа. Те могат да водят както активен, така и заседнал живот. Те са предани на стопаните си, но не са натрапчиви и могат да изчакат, докато ги забележат. Между другото, те са отдадени само на един човек, но са в добри отношения с останалите членове на семейството. Тези кучета лесно се приспособяват към живота на своите стопани. Те изобщо не са непослушни и са много чисти. Те не драскат стените, не дъвчат обувки или мебели и са много дисциплинирани.

 • Папийон
Папийон

Папийонът е много весело същество. Те са много любознателни и винаги ще намерят нещо интересно. Но в психологически план те са доста нежни същества. Те са много лоялни към стопаните си и могат да изпаднат в депресия, ако се отнасят грубо с тях. Папийонът е отлично куче-компаньон и може да бъде най-добрият приятел. Те се пазят от по-големи домашни любимци и се разбират добре с други домашни любимци, но в по-малък размер.

 • Йоркширски териер
Йоркширски териер

Йорките са много енергични и издръжливи. Те са любознателни и умеят да отстояват интересите си. Те са смели и интелигентни кучета, които се обучават добре. В същото време те са арогантни и самоуверени и се смятат за господари на къщата, но много обичат стопанина си. Трябва да се обърне достатъчно внимание на обучението и преподаването на правилата за "добри маниери" от ранна възраст.

 • Померан
Померан

Помераните са весели, любопитни и добродушни домашни любимци. Те са много енергични и обичат да се разхождат и да играят, но няма да се задоволят да лежат по цял ден на дивана. Померанският шпиц е привързан към своя стопанин и обича цялото семейство, в което живее. Те не понасят самотата или липсата на внимание и обичат да вървят по петите на стопанина си. Те могат да се разбират добре с деца и да се забавляват да играят с тях, ако са свикнали с тяхната компания още като кученца.

 • Руски той териер
Руски той териер

Руските той-териери са много емоционални домашни любимци. Те са пъргави, любвеобилни и палави. Те са услужливи и неагресивни, но често лаят в случай на опасност. Нуждаят се от много внимание от страна на собствениците си. Важно е да ги обучавате от ранна възраст, тъй като ако не са дисциплинирани заради енергията си, могат да причинят материални щети, когато играят.

 • Афенпинчер
Афенпинчер

Кучетата от тази порода се нуждаят от активен начин на живот. Те трябва да разполагат с разнообразни играчки. Тези домашни любимци са своенравни и могат да бъдат упорити. Затова при обучението им трябва да се проявява твърдост. Те са високоинтелигентни кучета и се справят добре с обучението, но трябва да се внимава и да се осигури лидерската позиция на собственика.

 • Брюкселски грифон
Брюкселски грифон

Външният вид на тези кучета е измамен. На пръв поглед намръщените брадатковци изглеждат енергични и общителни домашни любимци. Въпреки това те се нуждаят от твърдо възпитание, тъй като могат да бъдат капризни и напористи. Брюкселските грифони изискват допълнително внимание, не понасят да остават сами и следват стопаните си по петите. Те са много лоялни към стопаните си, но само един човек се смята за равен на тях.