Всеки, който обича кучета, но живее в апартамент, знае, че изборът на подходяща порода е от съществено значение. Въпреки че мнозина смятат, че отглеждането на куче в апартамент е трудно, има някои породи, които са идеални за живеене в малки жилища. Малките породи кучета често са отличен избор за този начин на живот поради техния размер, енергичност и способност да се приспособят към ограничените пространства. Те са с дребен размер, но много любвеобвилни и с голямо сърце, готови да се превърнат във вашите най-добри приятели! В тази статия ще се фокусираме върху 10 малки породи кучета, които са подходящи за отглеждане в апартамент.

Йоркширски териер

Йоркширски териер

Йоркширският териер е малка порода куче, като най-често достига височина от около 20-25 см. и тежи между 2 и 3 килограма. Те са умни, общителни, лесни за обучение и много привързани към стопанина си. Друго важно предимство на йоркширския териер е, че козината му практически не пада, така че дрехите и мебелите ви у дома ще останат чисти. Поради същата особеност, йоркширският териер се счита за една от най-добрите породи кучета за страдащи от алергии. Тази порода кучета могат да живеят и се приспособят безпроблемно към ограничения пространствен капацитет на апартаментите.

Френски булдог

Френски булдог

Френския булдог са малки, мускулести кучета с големи изправени уши, подобни тези на на прилеп. Те са спокойни и не изискват активно ходене, поради което могат да станат отлични спътници за хора с увреждания и пенсионери. За да бъдат в добра форма, френските булдози се нуждаят само от кратка 20-минутна разходка. Но внимавайте: тези животни не понасят добре твърде резките високи или ниски температури. През лятото е по-добре да ги разхождате сутрин или вечер, когато навън не е много задушно. Този тип порода са много дружелюбни и известни със своята почти безусловна любов и преданост към своите стопани.

Корги

Корги

Корги са много интелигентни и имат добре развити инстинкти. Те са лесни за обучение и отговарят добре на почти всякакъв вид тренировки. Могат да бъдат обучени на основни команди и да се адаптират към живота в апартамент. Корги са известни с това че не лаят много и се отличават със спокоен и тих характер. Това ги прави идеален избор за отглеждане в апартамент, където шумът може да бъде проблем. Те са дружелюбни и игриви, което ги прави прекрасни компаньони за цялото семейство.

Мини пинчер

Мини пинчер

Тези, които търсят активен и издръжлив домашен любимец, трябва да обърнат внимание на мини пинчерите. Представителите на тази порода се отличават със смелост, увереност и хиперактивност. Те не изискват специални грижи, бързо се адаптират към живота в апартамента и са чудесни за любителите на открито. Мини пинчерите обичат дългите разходки и всякакви игри. Въпреки че мини пинчерите са енергични и игриви, те са и добри в адаптиране към живот в затворено помещение. Те не изискват много физическа активност и често са доволни от кратки разходки и няколко игри вкъщи.

Пекинез

Пекинез

Пекинезът се счита за една от най-старите породи. В продължение на много векове тези кучета са живели в двора на китайските императори и са били на голяма почит. Днес тези миниатюрни домашни любимци с изразителен външен вид са се адаптирали перфектно към условията на градския живот. Те предпочитат кратки разходки, тъй като не понасят добре бягането. Но дългата козина на пекинеза се нуждае от грижи - без ежедневно разресване тя бързо се сплъстява. Пекинезите обикновено са лоялни, нежни и верни към своите стопани. Заради своята привързаност, пекинезите обикновено се приспособяват добре към общ живот с хора в малко жилищно пространство.

Померан

Померан

Помераните са подобни на котките - не само по размер, но и по навици. Те са много чисти и знаят как да се мият с лапите си. Те са кученца с весел характер, които обичат дългите разходки и бързо се разбират с непознати хора. В допълнение, те имат отличен слух, поради което спят леко и реагират на всяко шумолене. От една страна, това ще ви предпази от неканени гости у дома. От друга, лаенето им може да причини дискомфорт на съседите. Помераните са отлични компаньони, които обичат да бъдат в близост до семейството си. Те не изпитват големи нужди да бъдат на открито и са доволни от пространството и обичта, която получават в апартамента.

Болонка


Болонките са отлични компаньони и са идеални за живеене в апартамент. Въпреки дребния си външен вид, кученцата са умни, лоялни и се поддават на дресировка. Те се адаптират към характера и темперамента на стопанина си, общителни са и спокойни. Болонката има къса козина, която не изисква сложни грижи. Редовното подстригване и почистване на ушите са достатъчни, за да се запази козината на кученцето в приличен вид. Тя не се накъсва и опада много, което улеснява поддръжката на чистотата във вашия апартамент. Болонките са изключително дружелюбни и обичат да привличат вниманието. Това означава, че те ще се наслаждават на присъствието на други домашни любимци и съседи, което ги прави подходящи за отглеждане в апартамент.

Чихуахуа

Чихуахуа

Техният малък размер и необичаен външен вид правят тази порода много популярна. Чихуахуа лесно се обучават и дори могат да изпълняват сложни команди. Кучетата от тази порода се разбират добре с деца, но могат да бъдат агресивни към непознати, които ви идват на гости. Преди да си вземете чихуахуа, не забравяйте за тяхната ниска устойчивост на стрес и необходимостта да обръщате повишено внимание на здравето на домашния си любимец. Не понасят добре студовете и резките температури, затова през зимата е добре да им изберете подходящи дрешки за разходка навън. Живеенето в апартамент осигурява защита от температурни промени и силни влияния на околната среда, което е важно за тяхното добро здраве.

Мопс

Мопс

Смята се за един от най-успешните домашни любимци за отглеждане в малък апартамент и е подходящ дори за неопитни стопани. Мопсовете могат да се адаптират към ритъма на живот на човека и не се нуждаят от чести разходки или продължителна физическа активност. Недостатъкът им е склонността към затлъстяване, така че трябва да наблюдавате тяхната диета и спазването на специален режим на хранене. Мопсовете са дружелюбни, не са никак агресивни и лесно приемат начина ви на живот. Те намират взаимно разбирателство с всички членове на семейството, гости, непознати и други животни. Дори неопитни собственици няма да имат особени проблеми при поддържането и отглеждането на кучета от тази порода.

Прочетете и : Вижте кои са 31 от най-сладките породи малки кучета - Няма да повярвате на очите си.

Пудел


Пуделите, не на последно място са може би една от най-милите и послушни породи кучета. Имат изключителен ум, остър слух, добро зрение и развито обоняние. Те са непретенциозни и имат добро здраве. Тези кучета също така са нагресивни. Активния характер на пудела изисква голяма физическа активност, защото обича и се нуждае от игри на открито и дълги разходки. Пуделите са изключително интелигентни породи, което ги прави лесни за обучение. Те бързо се усвояват и могат да се научат на правилата и границите на живот в апартамент. С избора на подходящата порода куче за вашето апартамент, вие не само ще имате пълен контрол върху грижите, които трябва да му осигурите, но и ще имате верен и предан спътник, който ще ви радва всеки ден. Помислете за размера на жилището си, вашия начин на живот и времето, което можете да отделяте за разходки и игри с кучето. Все пак, важно е да се отбележи, че всяко куче е индивидуално, и някои от тези породи може да изискват повече тренировка или внимание. Независимо от породата, важно е да обмислите нуждите на кучето и да му осигурите достатъчно место за движение и физическа активност.