Ако във Вашият дом съжителстват щастливо куче и котка, то със сигурност се случвало любимците да си “крадат” от храната. И поне веднъж сте се замисляли дали котешката храна вреди на кучето или двете са взаимнозаменяеми. Или сте изпадали в ситуация, в която да сте в малко населено място и в магазина няма подходяща храна за кучето Ви и сте се изправяли пред същия въпрос.

Еднаква ли е храната за кучета и котки?

Еднаква ли е храната за кучета и котки ?

Несъмнено на пръв поглед храната за кучета и котки изглежда еднаква, тъй като и двете съдържат в себе си сходни съставки, от които и двете имат нужда, но пропорцията между компонентите е различна. Ако прочетете съдържанието на една храна за куче и една за котка веднага ще забележите, че има разлики, тъй като двамата любимци имат различни хранителни нужди и дефицити - котките са месоядни животни и имат нужда от повече месо, а кучетата са всеядни и се нуждаят от балансирана и разнообразна диета, богата на витамини, минерали и хранителни вещества. Котката също се нуждае от витамини и минерали, но в други съотношения от тези на кучето. Ето тук може да прочетете :  6 топ съвета за избор на котешка храна

Да се притесняваме ли ако кучето ни е яло котешка храна еднократно?

Ако кучето Ви еднократно е хапнало от котешката храна, това не бива да Ви притеснява, при условие, че няма алергични реакции към някоя съставка. В редки случаи може да очаквате повръщане или диария. Но ако това стане навик рискувате да възникнат здравословни проблеми като диария, затлъстяване, панкреатит, разстроен стомах и други и е добре да се консултирате с лекар, както и да ограничите достъпа до купата на съквартиранта му. Както споменахме по-горе, котешката храна вреди на кучетата, защото съставките в храните са съобразени с нуждите на другото животно .


Да се притесняваме ли ако кучето ни е яло котешка храна еднократно?

Защо е важно кучето да не се храни с котешка храна?

Всяка храна е фокусирана и разработена специално за животните, за които е предназначена, съобразно техните хранителни нужди. Ако любимецът Ви консумира друга храна, то организмът му няма да получи необходимите за него вещества, минерали и витамини, което в дългосрочен план несъмнено се отразява на здравето. Метаболитните процеси, които протичат при кучето и котката са различни. Мъркащите питомци имат значително по-високи нива на глюкоза в кръвта и затова трябва да се хранят често с малки порции, докато пазачът на къщата има нужда от по-големи количества, но по-рядко. 

Какви съставки има основно в котешките храни?

За да получат необходимата енергия, котките се нуждаят от по-високи нива на протеин и мазнини, тъй като не могат да я получат от повече въглехидрати, а за кучешкия стомах са трудни за храносмилане и могат да увредят черния им дроб или да натоварят излишно бъбреците. Кучетата могат да получат енергия от въглехидрати и затова в храната им се съдържат повече зеленчуци и зърно, които са богати на витамин Е и цинк и ако не ги набавят ще страдат от дефицит. Котешката храна обикновено е по-калорична и може да причини затлъстяване на четириногия Ви приятел, което води до други проблеми.

Аминокиселината таурин е много важна за всяка котка, тъй като тя ги предпазва от сърдечни проблеми, а без нея губи енергия и жизненост. Те трябва да си я набавят от храната, тъй като, за разлика от кучетата, не могат да я синтезират сами. Ядейки котешка храна, към която е добавена тази съставка, при кучетата ще се получи свръх доза и ще се нарушат функциите на организма. Същото се отнася и за арахидоновата киселина, която при предозиране може да доведе до стомашно-чревни заболявания.

Как да разделите правилно храната за кучето и котката?

За да ограничите достъпа на кучето до котешката храна може да ги храните отделно, като поставяте купите им в различни стаи. Друг вариант е да сложите купичките на различни височини. Котките обичат да се катерят и за тях това няма да е проблем, а кучето няма да може да стига храната на мяукащия си приятел. Ако тези варианти не са възможни, то мийте съдовете им за храна веднага след хранене.

Ако искате Вашето куче да е здраво и Ваш верен спътник по-дълго време, то не забравяйте, че разнообразното и съобразено с нуждите му хранене е изключително важно. Дългосрочната употреба на котешка храна от кучета може да доведе до сериозни заболявания и затова се старайте да го избягвате.