Кучетата от породата Йорки имат специални хранителни нужди. Въпреки че малкият им размер може да ви подведе, това е важно, за да изберете най-добрият диетичен раежим за вашето йорки. Техният малък размер често може да доведе до недостатъчен прием на храна или пък прехранване, ако им дадете повече такава. В същото време трябва да се грижите и за здравето им и да избягвате такива храни, които биха им причинили здравословни проблеми от различен характер.

Хранителни изисквания за Йорки

Йорките се нуждаят от диета, богата на витамини и храни, направени от естествени съставки. Тези кученца имат малък стомах, което означава, че най-добре е да изберете да им давате малки гранули. Би им било трудно да сдъвкват храна на големи парчета, които в същото време биха били и трудно смилаеми. Също така не могат да поглъщат големи количества храна на едно хранене. Друг фактор, който трябва да имате предвид, е възрастта на кучето. Това се отразява на количеството храна, което йоркито консумира или колко често го храните. Със сигурност веднъж на ден не е достатъчно. Ако го направите, това може да доведе до здравословни проблеми като разстроен стомах и ниска кръвна захар. Вместо едно голямо хранене дневно, по-добре е да му давате малки количества порции по два или три пъти. Ако не спазвате тези хранителни изисквания, това би довело до недохранване на кучето.

Суха или мокра: Коя кучешка храна е най-добра за йорки?

И двата варианта са добри. Това зависи от цялостното им здравословно състояние, апетит и предпочитание. Ако досега сте давали на вашето йорки само мокра храна, направете малък тест, за да видите как реагира на суха такава. Жизненоважно за вашето куче е да променя хранителните си навици бавно и постепенно, тъй като всяка рязка промяна е вредна за него. Освен това е разумно да попитате вашия ветеринарен лекар за насоки. А ако храната съдържа нежелани пълнители: просто я избягвайте! Ако търсите най-добрата суха храна за кучета за йорки, уверете се, че не съдържа синтетични съставки или твърде много зърнени култури. Те обикновено се добавят, като такива, но не осигуряват значителни хранителни ползи за кучето след определено ниво в състава. 

Прочетете и : Правилно хранене на Йоркширски териер

Топ 5 храни, предпочитани от Йорки

  • Месо, богато на протеини: Йорките, както всички кучета, се нуждаят от диета с високо съдържание на протеини. Някои от най-добрите източници на протеин за йорките включват: пилешко, агнешко, говеждо, агнешко и сьомга. Тези висококачествени източници на протеин не само осигуряват незаменими аминокиселини, но също така помагат за изграждането на силни мускули и поддържат цялостното здраве на вашия любимец. 
  • Плодове и зеленчуци, богати на витамини: В допълнение към протеините, йорките обичат приема на различни плодове и зеленчуци в диетата си, осигуряващи на организма им основни витамини, минерали и фибри, поддържащи цялостното здраве и храносмилането на кучето. Някои от най-добрите плодове и зеленчуци за йорки включват сладки картофи, боровинки, нар, артишок, картофи, тиква и др. 
  • Полезни източници на омега мазнини: И накрая, йорките могат да се възползват от здравословни мазнини в диетата си, като тези в сьомговото масло или пилешката мазнина. Това ще им осигури незаменими мастни киселини за здрава кожа и козина, както и поддържане на здравето на мозъка и очите. Важно е да изберете здравословни източници на омега мазнини и да избягвате прекомерните количества, тъй това може да доведе до наддаване на тегло и други здравословни проблеми.
  • Яйца: Яйцата са друг източник, богат на протеини и са изключително полезни за здравето на кучетата. Йоркитата могат да консумират яйца като част от дневния си хранителен режим. Ако храната която сте избрали ги съдържа, не се притеснявайте от тях.
  • Зърнени култури. Макар, често да са „демонизирани“, зърнените култури са лесен източник на въглехидрати и енергия. Съвременните кучета усвояват добре зърнените култури, стига да не са прекалено голям процент от състава на храната. В интерес на истината, има конкретно изследване по темата. Установено е, че ако зърното е до 35% от състава на храната, то може да се усвои до 100% от съвременните кучета. Въпреки това, не бива да се прекалява с тях, за да не се стига до наднормено тегло.