Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те са умни, гальовни, игриви и любвеобилни, поради което хората започват да ги опитомяват още преди повече от 10 000 години. В света съществуват много породи котки, различаващи се едни от други по размер, цвят и дължина на козината, поведение, характер и т.н. Международната асоциация на котките, която е и най-големият генетичен регистър на котки, е признала цели 71 различни вида представители на този животински вид, някои от които до голяма степен са запазили чертите на своите диви предшественици. Ето и кои от тях влизат в топ 25 на най-известните породи котки.

Вижте нашия списък с Топ 25 на най-известните породи котки

1. Персийска котка


Персийска котка

Една от най-популярните породи домашни котки е персийската котка. Характерни за нея са предимно бялата козина, леко скъсената и овална муцуна и сините, зелени или жълти очи. Представителите на тази порода са спокойни, тихи, дружелюбни и много гальовни. Продължителността на живота им е около 12-13 години, но има и случаи, когато те могат да живеят и 15-16 и повече години.

2. Сиамска котка

Сиамска котка

Родината на сиамската котка е Тайланд. Това е една от първите породи азиатски котки, която никога не е кръстосвана с други представители на този вид и е била смятана за свещена. Характерни за тази порода са сините очи и плътната и лъскава светла козина, която потъмнява, в областта на ушите, муцуната, опашката и лапите. Сиамците са много общителни, тихи, дружелюбни и умни. Средната продължителност на живота им е около 13-14 години, но разбира се сред тях има и представители, които живеят и по-дълго. Средното тегло на сиамските котки е около 7кг, като женските са по-леки.

3. Регдол

Регдол

Породата Регдол е кръстоска между ангорска и бирманска котки. Представителите на тази порода са едни от най-големите домашни котки, като женските екземпляри достигат до тегло от около 7кг, а мъжките около 9кг. Характерно за тях е, че те са много красиви, добросърдечни, спокойни, умни и игриви. Това, по което се отличават от останалите котки е и високата продължителност на живота им, която за повечето представители на породата е между 15 и 25 години.

4. Ангорска котка

Ангорска котка

Ангорската котка е известна със своя елегантен външен вид и кехлибарен поглед. Смята се, че произходът на тази порода датира от повече от хиляда години и че корените ѝ са от района на Анкара в Турция. Ангорските котки са със средно големи размери, като мъжките екземпляри тежат между 4 и 6кг, а женските между 2 и 4кг. Характерни за тях са полудългата козина, големите и заострени уши и очите с форма на бадем, които най-често са със син или кехлибарен цвят. Ангорските котки се отличават със своите привързаност и любознателност. Те са много умни и интелигентни, закачливи, игриви и социални животни.

5. Мейн Кун

Мейн Кун

Мейн Кун са една от най-големите домашни котки. Те се отнасят към видовете дългокосмести котки, въпреки че козината им стандартно е със средна дължина. Котките от тази порода живеят около 10-12 години, като възрастните екземпляри често достигат до 1 метър дължина, а теглото на мъжките е около 9кг, а понякога и 15кг. Характерно за тази порода котки е, че те са много спокойни, послушни, дружелюбни и активни и имат нужда от много движение.

6. Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Тази порода котки се появява за първи път на проведен в Лондон конкурс за домашни котки. Характерни за тях са кадифено меката и пухкава сива козина и кехлибарено жълти очи. Британската късокосместа котка имат заоблено тяло, къси крака и кръгла глава и тежи средно около 6-7кг. Тя е изключително контактна, игрива и гальовна. Пpoдължитeлнocтта нa живoтa ѝ е мeждy 14 и 20 години.

7. Сибирска котка

Сибирска котка

За първи път за Сибирската котка се споменава в документи, датиращи от 16-ти век, когато тази порода е била разпространена предимно в Сибир и Урал. Известна със своя величествен външен вид, тя е смятана за потомък на норвежката и персийската котки. Характерни за породата са дългата и плътна козина, голяма глава, овални очи и уши, на чиито върхове има малки пискюли. Сибирските котки се открояват и с голямо и мускулесто тяло, като теглото на възрастните екземпляри е между 6 и 12кг.

8. Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка

Шотландската клепоуха котка е родственик на Английската късокосместа котка. Характерни за нея са късата и плътна предимно тъмно сива козина и клепналите настрани уши, получили се в следствие на мутирал ген. Шотландската клепоуха котка е много гальовна и любвеобилна, което я прави и много популярна. Единственият недостатък на породата е много крехкото здраве, поради което те изискват много внимание, грижи и качествена и добре подбрана храна за котки.

9. Абисинска котка

Абисинска котка

Абисинската котка произлиза от Абисиния – днешна Етиопия, от където получава и името си. Породата обаче е била известна още в древен Египет, за което свидетелстват множеството текстове и рисунки в гробниците на фараоните. Характерни за външността на тези котки е късата и пухкава козина, чиито цветове преливат от кафяво към черно, както и щръкналите уши. Котките от тази порода са много игриви, енергични, умни и любознателни. Като здравословен проблем при тях възниква честия проблем със зъбите.

10. Хималайска Котка

Хималайска котка

Представителите на тази порода домашни котки са кръстоска между персийска и сиамска котка. Външно козината им е дългата и пухкава, като на персийките, но украсата и цветът на очите им е като на сиамките. Характерно за хималайските котки е кръглата малка глава и чипият нос. Те са изключително тихи, мили и спокойни, но в същото време и много социални. Средната продължителност на живота при тях е около и над 15 години.

11. Бенгалска котка

Бенгалска котка

Бенгалската котка е кръстоска между домашна котка и азиатски леопард. И въпреки привидният ѝ вид на дива котка, тя е много мила, спокойна и социална. Характерни за тези котки са гъстата и петниста или мраморна окраска на козината, широката ѝ глава, с ясно изразени възглавнички на мустаците, бадемовидни очи и малки уши. Опашката им е дебела, плътна и с черен връх. Те са много умни и са изключително добри ловци.

12. Тайландска котка

Тайландска котка

Тайландската котка произхожда от Тайланд. Та се отличава с остър ум, всеотдайност и висока продължителност на живота. Характерно за тайландските котки е, че те са с голямо тяло, къси крака и заоблена муцуна. Козината им е гладка и мека, а очите им са големи и кръгли с прекрасен син цвят. Средната продължителност на живота на тайландските котки е между 10 и 15 години, но сред тях има и представители доживели до 25 и дори 28 годишна възраст.

13. Руска синя котка

Руска синя котка

Руската синя котка e много популярна не само в Русия, но и в други страни по света. Тя е една от малкото естествени породи котки, които почти са изчезнали. Въпреки името си, Руските сини котки имат гъста и много мека сива козина, която прелива от гранитно сиво до съвсем светлите нюанси на този цвят. Характерни за тази порода са дългото и мускулесто тяло, дълги крака и къса, плоска глава. Очите им са с наситен зелен цвят и форма на бадем, а ушите са големи и заострени с тънка, прозрачна кожа. Една от особеностите на Руските сини котки е, че те са много кротки, спокойни и гальовни. Средната продължителност на живота им е между 10 и 20 години, а средното им тегло достига до около 4-7кг.

14. Норвежка горска котка

Норвежка горска котка

Норвежката горска котка е потомък на опитомените диви котки от норвежките гори. Тя има гъста, среднодълга козина, а крайниците ѝ са здрави и мускулести, като задните са малко по-дълги от предните. Норвежките котки са с големи уши и големи кръгли очи. Те са много игриви, търпеливи и добронамерени и се славят като добри ловци. Продължителността на живота им е около 10-15 години, като мъжките екземпляри достигат до тегло от около 6 до 10кг, а женските от 4 до 7кг.

15. Ocicat

Ocicat

Ocicat е порода котки, получена при кръстосването на сиамските и абисински котки. Името им е дадено, заради приликата им с дивото животно оцелот. Характерни за тях са петнистата козина, чиито цветове преливат от светло бежово, синьо и кафяво, до тъмен шоколад. Котките Ocicat са с широк нос, големи бадемови очи в различни цветове и умерено големи уши. Зрелите екземпляри достигат до тегло от 5 до 8кг за мъжките и от 3 до 5кг за женските. Те са изключително любопитни, умни и игриви.

16. Тонкинска котка

Тонкинска котка

Тонкинската котка е кръстоска от бирманска и сиамска котка. Представителите на тази порода са известни със своите любопитство и интелигентност. Тонкинските котки са средни по размер, с мускулесто тяло и къса козина, чийто цвят може да бъде син, люляков или шоколадов. Една от най-отличителните черти на тези котки са техните поразителни очи, с форма на бадем, които обикновено са в ярък синьо-зелен цвят. 

17. Бирманска котка

Бирманска котка

Бирманската котка се появява в Европа в началото на 20-ти век. Тя е с мека, копринена и лъскава козина със специфична окраска. Цветът ѝ в основата на тялото е кремав, като прелива в бял, в областта на стомаха. Муцуната, края на опашката и ушите обаче са покрити с тъмна почти черна козина. На този фон, прекрасно изпъкват големите им сини очи. Бирманската котка живее около 15 години и достига до тегло от 6-7кг. Котките от тази порода са много умни и много добри ловци.

18. Котка Сфинкс

Котка Сфинкс

Въпреки шокиращият си външен вид, котката Сфинкс е много любвеобвилна, гальовна и игрива. Заради липсата на козина, Сфинкса губи повече топлина от останалите породи котки, поради което се нуждае от по-добри грижи. Характерно за тези котки е стройното, средно голямо мускулесто тяло, с дълги крака и овални лапи. Големите им уши са една от отличителните им черти, а очите им са големи, с форма на лимон. Котките Сфинкс са средно големи, като мъжките тежат около 4-5кг, а женските между 2 и 4кг и живеят средно около 20 години.

19. Американска Късокосместа

Американска Късокосместа

Американската късокосместа котка е средно голяма на размер със здраво мускулесто тяло, заоблен корем и средно дълга опашка. Ушите и очите на тази порода са средно големи и широко раздалечени, като цветът на очите е различен, съобразно цвета на козината им. Американските късокосмести котки са много спокойни, добри и привързани. Възрастните мъжки достигат тегло от 5 до 7кг, докато женските тежат между 3 и 5кг.

20. Американски Бобтейл

Американски Бобтейл

Американският Бобтейл е една от най-рядко срещаните породи котки. Те са много енергични, игриви и социални. Тялото им е продълговато, мускулесто, с голям гръден кош, а козината им е пухкава със средна дължина. Характерни за американския Бобтейл са големите очи, средните по размер уши и широкият и леко крив нос. Средната продължителност на живота на тези котки е около 15 години.

21. Сингапурска котка

Сингапурска котка

Сингапурската котка е една от най-малките породи домашни котки. Представителите на тази порода тежат между 2 и 3 кг и са много компактни, с мускулесто тяло. Характерно за тях е късата, мека и плътна козина, която обикновено е с цвят на слонова кост или светлокафяво. Сингапурските котки са много енергични, игриви и любопитни. Те са много социални и обичат да се намират в компанията на хората, като също така се разбират добре и с други домашни животни.

22. Ориенталска Късокосместа котка

Ориенталска Късокосместа котка

Ориенталската късокосместа котка е родственик на сиамската котка, като разликата между двете породи е чисто визуална и се отнася до цвета на козината, която може да бъде във всякакви разцветки. Ориенталските късокосмести котки са много умни, възприемчиви и игриви. Характерни за тях са дългите крака, грациозно тяло и големите уши. Възрастните екземпляри достигат до дължина от 90см, височина от 25-26см и тегло от около 3 до 8кг. Продължителността на живота им е между 15 и 20 години.

23. Египетска котка мау

Египетска котка мау

Египетската котка мау произхожда от Египет и се отличава със своята петниста къса козина. Тя е с грациозно и атлетично телосложение, леко заоблена и клиновидна форма на главата, средно големи уши и очи, с форма на бадем. Египетските котки мау са средни по размер, като възрастните мъжки тежат между 4 и 6кг, а женските около 3-4кг. Те са много умни, смели и игриви.

24. Котка Шантили-Тифани

Котка Шантили-Тифани

Породата котки Шантили-Тифани се смята за подвид на бирманските котки. Те са много красиви, стройни, с грациозно, дълго тяло и гладка козина. Характерни за породата са ярко жълтите или златисто-кехлибарени очи с овална форма, пухкавата опашка и вълнообразната козина, растяща върху ушите им. Котките Шантили-Тифани са много добри, спокойни и привързани към хората и при добра грижа живеят до 15-18 години.

25. Турски ван

Турски ван

Турският ван е много рядка порода котки, които са се отглеждали още през Средновековието. Те се отличават с полудълга снежнобяла козина, с яркочервени петна, в областта на главата и опашката. Характерни за тези котки са клиновидната форма на главата, големите очи, широк нос и дълга пухкава опашка. Котките турски ван са много умни, любящи и жизнени и са много добри ловци. Възрастните екземпляри достигат до тегло между 5 и 10г и с добри грижи могат да доживеят до 15-20 години.