КРАТКО ЗАКЛЮЧЕНИЕ (TLDR): Пилешката мазнина е видосъобразен естествен източник на животински мазнини, който по естествен път осигурява на домашните любимци есенциални мастни киселини, които те не могат да произвеждат сами, но са необходими за правилен растеж, развитие и функции на тялото. В допълнение към всички здравословни свойства на пилешката мазнина, тя подобрява и цялостния вкус на рецептите, като в същото време не е алерген, защото алергии може да има само към протеини.


Самата статия: 

Напоследък често ни задават въпроси като „ Защо твърдите, че тази храна е хипоалегенна като в нея има пилешка мазнина? Чух, че тя предизвиква алергични реакции.“ И наистина, в асортимента ни има много качествени храни като BraveryAmity Super Premium и Spectrum Low Grain, чиито асортимент е почти напълно изграден от хипоалергенни храни, които съдържат пилешка мазнина. Алерген ли е тя наистина? Нека задълбаем:

В Petfood.bg слагаме благосъстоянието на любимците на първо място. С нашия подход - да използваме само качествена или научно обоснована информация, непрекъснато анализираме избора и начините да предлагаме по-добри храни. Проучването ни сочи, че пилешката мазнина е животински източник на качествени, восокоусвоими мазнини, с богати нива на линолова (Омега-6) киселина. Тя не само предоставя на тялото натурален източник на Омеги, но и прави храните по-вкусни за питомците.

Ако се притеснявате, че любимецът Ви може да има алергия към пилешката мазнина, трябва да знаете, че алергичните реакция са имунен отговор към протеини. Куче или котка с истинска, доказана алергия към пилешкото реагира към протеина в пилешкото месо, не към мазнината.

Тук е важно да обърнем внимание на ИСТИНСКИТЕ алергии, а не втълпените такива. Реакциите към конкретна храна представляват около десет процента от всички алергии, наблюдавани при кучета. Въпреки че се появяват алергии към храна, те не са много чести. Истината е, че чувствителността към храната, здравословните проблеми и екологичните алергии са много по-вероятни виновници за дискомфорта на Вашето кученце или коте.

Алергиите към храни показват много от същите симптоми като алергиите, предизвикани от околната среда, като дъвкане или чесане. Чувствителността към храната може да проявява същите симптоми, но по-често тя води до проблеми със стомаха.

Докато някои породи кучета имат генетично предразположение към наследяване на специфични хранителни алергии или чувствителност към храни, по-често това е проблем, който се развива с течение на времето. Това, което може да е било идеално за ядене преди година, сега може да причини проблем - такъв, който е важно да се идентифицира. Дългосрочните ефекти, ако не се лекуват, могат да доведат до промени в поведението и намаляване на качеството на живот (поради продължителен дискомфорт), както и до влошаване на симптомите.

Но преди да стигнете до заключението, че Вашето кученце или коте има алергия към дадена храна, консултирайте се с ветеринарен лекар. Ще искате първо да изключите всички други потенциални здравословни проблеми, включително атопия, алергия към ухапване от бълхи, свръхчувствителност към чревни паразити, саркоптична краста и дрожди или бактериални инфекции. Ако някой, дори лекар, Ви каже, че любимеца Ви е алергичен, без изследвания и тестове, ние бихме се усъмнили в авторитета и знанията на този човек.

Важно е да се разбере и разликата между алергия и чувствителност/нетолерантност към храни.

Чувствителност към храната: Чувствителността към храната е неимунологичен неблагоприятен отговор към храната, поради невъзможността да се метаболизира правилно някоя съставка. Някои животни имат стомашно -чревна реакция към специфичен месен протеин, млечен протеин, глутенов протеин или въглехидрати. В повечето случаи месото и млечните протеини в диетата им са в основата на проблема.

Алергия към храната за: Алергична реакция към храната се случва, когато имунната система на животното погрешно идентифицира протеин в диетата им като нашественик и атакува. Това не е самата храна, а по-скоро протеиновата структура в нея. И това не е само месо; някои зеленчуци съдържат протеини, така че не са автоматично безопасни.

Тъй като пилешката мазнина не съдържа протеини, не би могла да предизвиква алергични реакции в истински алергичните животни. Затова, ако сте установили, че любимеца Ви има алергия към пилешко, например, то спокойно можете да го храните с храна, съдържаща друг протеин като агнешко, сьомга, свинско и др. и пилешка мазнина. Препоръчваме да се консултирате с добър ветеринарен лекар за повече подробности. Petfood.bg предлага продукти, които не съдържат пиле или пилешко брашно - Spectrum Low GrainBraveryAmity Super PremiumLuger’s и др.

Мазнините са необходима част от балансираната диета за кучета и котки. Ако балансът на добрите мазнини в ежедневната им диета е твърде нисък, кучетата и котките могат да развият суха и сърбяща кожа, суха и безжизнена козина, отслабена имунна система и да бъдат по-податливи към други здравословни проблеми.

Изборът на храна с правилните източници на мазнини ще помогне на любимеца Ви да поддържа идеалното си състояние. Пилешката мазнина осигурява естествен източник на витамин Е и Омега-6, е изключително вкусна както за кучета, така и за котки и повишава апетита. Всички пилешки мазнини, използвани в храните от нашите парньори, се набавят от висококачествени източници и преминават същите строги, многоетапни тестове за безопасност като останалите съставки. Можете да се чувствате уверени, че Вашият домашен любимец получава всичко необходимо, когато храните с високите класове от асортимента ни.

Много големи производители предприеха стъпки към промяна на рецептите и използване на пилешка мазнина вместо растителни като рапично, ленено олио и др. Като мазнина от животински произход, тя осигурява балансиран, висококачествен източник на мастни киселини, за да предостави на Вашето куче или котка енергия, да помогне на техните органи да функционират правилно и да поддържа здрава кожа и козина и имунна система. Пилешката мазнина се гордее с високи нива на Омега 6 мастни киселини, които добрите производители балансират със сьомговото или рибно масло, за да осигурят Омега 3 мастни киселини - поддържайки кожата и козината на Вашия домашен любимец здрави.