Котките се привързват силно към хората – може би дори по-силно от кучетата

Повечето от нас смятат кучетата за лоялни компаниони, изпълнени с любов, а котките – за сладки зверчета, които ни „толерират“. Може би ще се наложи да премислим отново тази си нагласа. Според изследване от 2019, котките могат да се привързват към човешките си приятели точно както го правят кучетата.

Две важни неща

Това може би не е голяма изненада за тези от нас, които живеят с котка, но изследването ни представя две важни неща. Първо, изглежда сме подценили връзката, която котките изграждат със своите хора. И второ – изглежда кучетата вече не са монополисти в сигурното социално свързване с хомо сапиенс.

"Подобно на кучетата, котките проявяват социална гъвкавост по отношение на привързаността си към хората", заяви животинският учен Кристин Витале от държавния университет в Орегон през септември 2019 г.

"По-голямата част от котките са здраво привързани към стопанина си и го използват като източник на сигурност в нова среда."

В поведенческия експеримент изследователският екип наблюдава как котките реагират на стопаните си в странна среда. Предишни изследвания върху маймуни и кучета показват, че и двата вида образуват сигурни и несигурни привързаности. При сигурна привързаност кучето в непозната среда ще се отпусне и ще продължи да изследва, след като се събере със стоапнина си. Несигурната привързаност, от друга страна, ще накара кучето да продължава да проявява стресово поведение, или да се придържа прекомерно към човека, или да го избягва, доколкото е възможно.

Витале и нейният екип проведоха тест на тези два вида привързаност върху 79 котенца и 38 възрастни котки.

Първо, котето или котката и техният стопанин биват поставени заедно в стая, като човекът седи в маркиран кръг. Ако котката влезе в кръга, човекът може да взаимодейства с нея. След две минути човекът излиза и оставя котката сама. След още две минути човекът се връща в стаята, за да седне отново в кръга. Целият тест е заснет и учените са анализирали видеото, за да класифицират типа привързаност на котките.

Възрастните котки са участвали само веднъж в теста, но котенцата са били тествани два пъти - веднъж в началото и още веднъж два месеца по-късно, след като 39 от котенцата са преминали шестседмичен курс на обучение и социализация. Останалите 31 действали като контролна група.

От котенцата 9 не са класифицирани, но от останалите 64,3 процента са категоризирани като сигурно привързани и 35,7 процента като несигурно привързани - като обучението няма отношение към начина на привързване. След като веднъж е установен начина на привързване, изглежда така вероятно ще остане.

Възрастните котки показват сходни проценти: 65,8% демонстрират сигурна привързаност срещу 34,2% са несигурни.

Интересното е, че тези проценти - 64,3% и 65,8% - са доста близки до 65% степен на сигурна привързаност, наблюдавана при човешките бебета. И котките показаха сигурен процент на привързване малко по-висок от установения в тест на 59 кучета-компаньони, публикуван през 2018 г . Кучетата показват 61% сигурна и 39% несигурна привързаност.

Преди това, работата на Витале е показвала, че котките не са толкова надменни и резервирани за колкото се считат. В същност, тези малки рошави котета могат да бъдат откровено общителни и привързани, ако разбира се ние не се държим зле с тях. И те често предпочитат да общуват с хората пред храната за котки или играчки.

Това ново проучване предполага, че котките имат способността и необходимите черти да формират дълбоки социални връзки с хората. 

Просто може би се изразяват по свой особен начин.

„Според мен е много важно да излезете и да се опитате да взаимодействате с котката си и да видите какво ще стане“, каза Витале след изследването.

„Насадено е, че кучатата се държат по един начин, а котките по друг. Но реално има много променливи в поведението на двата вида.“


Проучването е публикувано в Current Biology.