В лошото зимно време малко хора имат желание да излизат навън. Но ако сте стопанин на куче, трябва да сте наясно, че кучетата не могат без разходка и това не е само въпрос на естествените им нужди. Разходките при тях са необходими, за да се загреят и да изразходят натрупаната енергия, да поддържат своя тонус и здраве. Физическата активност дори и през зимата е полезна както за тялото, така и за психиката им. В тази статия събрахме някои полезни съвети, които могат да ви помогнат да избегнете потенциално опасни за здравето им зимни разходки.

Колко дълго трябва да продължи разходката през зимата?

Колко дълго трябва да продължи разходката през зимата

Зимната разходка с вашия четириног любимец е чудесен начин, кучето ви да си вземе малко чист въздух, да се упражнява и да общува с други животни. Въпреки това, преди да изведете домашния си любимец навън, трябва да погледнете какво ще бъде времето. Ако навън е ясен слънчев ден с лек ветрец, разходката ще е добре дошла. Но ако е ветровито и бурно, можете да излезете навън за кратко, само за естествените нужди на кучето. Важни са характеристиките на вашето куче.

Кучетата понасят студа по различен начин в зависимост от размера, вида на козината, възрастта, здравето и други фактори. Малките породи трудно понасят ниските температури. С тях е по-добре да се ограничите до кратки разходки за около 5-10 минути. При средно големи кучета, разходката може да продължи и по-дълго - 20-30 минути. Освен това, колкото по-голямо е кучето, толкова по-лесно е да издържи студа. Тези с гъста козина могат и трябва да се разхождат по-дълго, поне час (хъски, самоеди, немска овчарка). Има породи, които не понасят добре студа, но има и такива, които не се страхуват от него, а напротив - имат нужда от повече физическа активност. 

Трябва ли да обличате кучето си през зимата?

Трябва ли да обличате кучето си през зимата

Дългокосместите кучета издържат на студено време по-лесно от късокосместите. Ако вашето куче има гъста козина, няма от какво да се притеснявате, но късокосместите кучета могат да измръзнат дори при минусови температури. В този случай е необходимо да изберете удобни специални топли дрешки, обувки и шапки за кучета, които да ги предпазват от студа. Това е ефективен начин да стоплите вашия любимец през зимата.

Какви правила е добре да спазваме при зимни разходки с кучето?


Спазването на някои основни правила според нуждите и възможностите на кучето ви е ключът за успешната грижа за него през зимата:

  • Повече движение: В студа трябва да се движите през цялото време, това е единственият начин да се стоплите. Дайте на вашето куче топка или пръчка и пожелайте да ви го донесе и го оставете да тича.
  • Внимавайте за хлъзгави места и опасни предмети: · : На лед, особено ако е покрит със сняг, кучето може да се подхлъзне и да получи натъртване или изкълчване. По-добре е да избягвате такива места. Малките кученца например са по-податливи на наранявания (те са активни и координацията на движенията им не винаги е най-добра), а при големите кучета има риск за по-сериозни натоварвания на опорно-двигателния апарат. Понякога под снежните преспи са скрити остри и опасни предмети (счупени стъкла, тел). Трябва да внимавате вашето куче да не стъпва върху тях.
  • Не им позволявайте да ядат сняг:  · · Някои кучета обичат да ядат сняг, особено когато се чувстват жадни. Затова е препоръчително да вземете бутилка топла вода със себе си и да я предложите на вашето куче по време на разходката. За да поддържате водата на вашето куче топла през зимата, можете да я налеете в термос или да увиете бутилката в кърпа и да я поставите в чантата си.
  • Внимание към състоянието на кучето: · За да предотвратите хипотермия, наблюдавайте поведението на вашия домашен любимец. Ако кучето започне да свива лапи, да трепери и да ви гледа жално, значи е време да се приберете.