Във вълшебното време на коледните празници, традиционно украсяваме домовете си с празнична украса, светлини и играчки. За нас това е изключително вълнуващо и радостно време, но трябва да помислим и за безопасността на нашите домашни любимци. Котките са любознателни по природа, което може да ги накара да се поинтересуват  от всички нови и интересни предмети, свързани с коледната украса. В тази статия ще разгледаме някои от коледните играчки и украшения, които могат да бъдат опасни за котките и как да ги предпазим.

Коледната елха

Коледната елха е основният атрибут на празника и центърът на внимание на котките. Събарянето  на елхата и чупенето на играчки е често срещан навик при всеки домашен любимец. В случая обаче, котката може да получи сериозни порязвания и други наранявания. Ето защо, на първо място, погрижете се за надежден монтаж за коледната ви елха. По-добре е да дадете предпочитание на изкуствено дърво - боровите иглички на естественото могат да навредят на храносмилателния тракт и да наранят венците на животното, ако котката ви реши да ги опита и погълне. Ако вашият мъркащ любимец продължава да проявява повишен интерес към коледното дърво, опитайте се да се възползвате от факта, че котките не харесват миризмата на цитрусови плодове и масло от ела. Третирайте дървото с продукт, съдържащ етерични масла или закачете сушени резенчета портокал като декорация върху него. Добре е да се избягва употребата на играчки от стъкло или друг чуплив материал. Ако все пак котката катурне елхата, поне няма да да има опасност от порязване.

Светещи лампички

 Животните не могат да устоят на мигащите светлини. Те започват да свалят светещите лампички от дървото или веднага да ги дъвчат, без да ги свалят от него. В резултат на това, би могъл да настъпи електрически удар и да доведе или до тежки изгаряния или до незабавна смърт. Решението е да използвате такива лампички, които са захранвани с батерии. Ако това не е възможно, окачете ги по-високо върху коледното дърво, така че вашата котка да не може да ги достигне. Друг вариант е да изключите светещите гирлянди с лампички, когато оставяте котката сама в стаята без вашето наблюдение.

Коледните гирлянди

Котките често могат да изпитват интерес към коледните гирлянди и да ги изгризват. Ако котката изгризе част от гирлянда, това може да причини задавяне или задушаване, особено ако той  се заплете около шията или в устата й. Избягвайте използването на коледни гирлянди или венци от метални материали, които могат да бъдат изгризани и да причинят наранявания на котката или да се заплетат около нея. Затова е важно да се предпазим котката от коледните гирлянди, като ги поставим на места, които не са достъпни за нея или използваме безопасни алтернативи като гирлянди от хартия или плат, които не са толкова привлекателни за котката. Наблюдаването на котката и предоставянето на безопасна среда ще помогне да се намали риска от потенциални опасности.

Стъклени коледни играчки за елха

Естественото любопитство и ловният инстинкт не позволяват на котката да не се опита да си поиграе с лъскавите стъклени коледни играчки за елха. Стъклените декорации са опасни за котките - счупеното стъкло може да причини сериозни порязвания. Затова е по-добре да окачите пластмасови топки или такива от стиропор на вашето коледно дърво. Ако котката ви все пак успее да събори играчката и се набоде на счупено парче, проверете раната, ако не е дълбока, можете сами да помогнете на животното, като използвате разтвор на водороден прекис и мехлем за заздравяване на рани. Но ако раната кърви силно, котката ви не стъпва на лапата си или куца, свържете се с вашия ветеринарен лекар незабавно!

Бенгалски огън и фойерверки

Многобройните изгаряния по носовете, ушите, очите и устата на котките са едно от онези неща, които често се случват по коледните и новогодишни празници. Бъдете внимателни - вашият домашен любимец също може да иска да участва. Опитайте се да държите далеч вашата котка, когато палите бенгалски огън или всякакви видове фойерверки и пиратки.