Как да предпазим кучето от кърлежи - какво можете да предприемете за да предпазите вашият косматко, четете в следната тема.

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, пред собствениците на кучета изниква въпросът как да предпазят своя домашен любимец от кърлежи. Всъщност за тях това е предизвикателство и голяма отговорност, защото тези насекоми са носители на различни опасни заболявания. Ухапванията от кърлеж водят до раздразняване на кожата на животните и възможност от развитие на инфекции, образуване на огнища на възпаление и дори смърт. Ето защо, всеки собственик на куче трябва да е запознат и да разполага със специални средства за надеждна защита.

Какво представляват кърлежите

Как да предпазим кучето от кърлежи - Какво представляват кърлежите

Кърлежите са кръвосмучещи паразити, от които са известни повече от сто вида, като иксодовите кърлежи са тези, които са най-опасни за кучетата и хората. През зимата те обитават повърхностния слой на почвата и с настъпването на пролетта и затоплянето на времето се развъждат в тревата и храстите. Тези кърлежи живеят между 3 и 4 години, като през този период се хранят в трите етапа от своето развитие – ларва, нимфа и възрастен. Това са и моментите, когато те се заразяват с различни болести, като след това предават инфекцията на други животни. Те могат да бъдат източници на енцефалит, борелиоза, пироплазмоза, лаймска болест и други.

Пироплазмоза при кучетата

Пироплазмоза е сериозно заболяване, което кърлежите предава чрез ухапване. Заразеният паразит освобождава слюнка в кръвта на кучето, която съдържа бактерията Babesia. Тя причинява разрушаване на хемоглобина в клетките, а токсините, които се натрупват по време на този процес, отравят системите в тялото.

Първите симптоми при заразяването с пироплазмоза се проявяват в рамките на няколко часа, като инкубационния период продължава от няколко дни до 2 или 3 седмици. Те се проявяват със загуба на апетит и състояние на летаргия. Заболяването може да прогресира бързо, в зависимост от възрастта и здравословното състояние на кучето.

Как да предпазим кучето си от кърлежи

Как да предпазим кучето си от кърлежи

Два са периодите от година, когато кърлежите са най-опасни за кучетата. Те са през пролетта и през късната есен, когато е и техния размножителен период. Именно тогава стопаните на кучета е необходимо да вземат най-много мерки за предпазване на своите домашни любимци от ухапването им.

Производителите на продукти за животни предлагат различни средства за борба с кърлежите. Най-често използваните продукти са спрейове, таблетки, капки, шампоани и други. Разликата между тях е в начина на приложение, ефективността и механизма на действие. Всяко лекарство съдържа инструкции и препоръки за използване и дозировка, а правилното им използване е гаранция за висока ефективност и безопасност на кучетата. Ето и някои от средствата, които се предлагат на пазара.

Прочетете и : Разгонване при куче – Какво да предприемем – списък с най-важните съвети

1) Капки за кучета против кърлежи

Много от собствениците на кучета използват специални капки срещу кърлежи и бълхи. Те са лесни за приложение и много ефективни, защото освен че отблъскват вредителите, но и унищожават както възрастните насекоми, така и техните ларви. След нанасяне на капките, трябва да се предотврати контактът на кожата с вода, в продължение на 2 до 3 дни. Ефективността на капките се проявява веднага след прилагането им, а продължителността на действието зависи от вида и концентрацията на активното вещество. Не са за препоръчване ако животното е в контакт с малки деца.

2) Таблетки срещу кърлежи

Пероралните таблетки също са начин за предпазване на кучето от кърлежи. Ефектът на лекарството се наблюдава в рамките на до половин час, след даването му, в следствие на което то унищожава кърлежите и бълхите по животното. Разликата между таблетките и капките срещу кърлежи е в това, че къпането и мокренето на козината от дъжда при таблетките не повлиява тяхното действие и ефективност. Таблетките са подходящ вариант, когато кучето живее вътре и общува с малки деца.

3) Спрей против кърлежи

Спрейовете против кърлежи са много ефективни и лесни за употреба. Те могат да се прилагат във всички области на тялото на кучето, като осигуряват максимална защита, а действието им се проявява веднага след нанасянето. Различните спрейове се отличават по активното вещество, съдържащо се в тях, концентрацията на съставките и продължителността на експлоатация. Някои от спрейовете, които се абсорбират по-добре в космите и кожата на кучето остават ефективни до един месец, като действието им е да парализират и унищожават насекомите. Тяхното използване налага да се внимава кучето да не оближе продукта от козината след нанасяне, както и козината му да не се мокри, в продължение на 3 дни.