Защо котката изпитва нужда да драска?

Всеки ловец поддържа арсенала си в готовност за следващото голямо предизвикателство. Хищниците също поддържат форма и драскането е малка, но естествена част от живота им. Котката „точи“ ноктите си, премахвайки горните слоеве, за да са остри и готови за атака. В същото време тя разтяга мускулите в горната част на тялото си, което за нея е особено приятно след дълъг сън. Третата причина е, че драскането е начин да маркира ранга си в семейство с много котки. А последната – че просто сваля стреса. Накратко – котката има нужда да драска, за да бъде спокойна и здрава.

Как да спрете котката си да драска мебелите и да ги предпазите ?

Както вие не разбирате котешки, така и котката не разбира човешки. Затова да повишавате тон и да сочите надрасканото, очаквайки любимецът сам да събере две и две, е загуба на време. Възможно е дори да получите една лапа в отговор, преди котката да избяга и да се скрие.

За да отучите котката си, трябва да знаете какво тя мрази и избягва. Един от непоносимите за нея аромати са цитрусовите плодове и оцета. Изберете ароматизатор за стая или парфюм с мирис на портокал, лимон, лайм и секунди след това ще видите с какъв шок котката ви ще заобиколи любимото си място за драскане.

Ако и вие на харесвате аромата на цитрус, пробвайте да затрудните котката, като покриете любимите ѝ мебели с хлабава мрежа (за плодове и зеленчуци). Котките не обичат когато ноктите им се закачат и бързо губят интереса си. Не на последно място, ако не се боите да измокрите малко пода и мебелите, използвайте спрей с вода, който за котката е като студен душ.

Дъски и постелки за драскане

Идеалният начин да отучите котката си да не драска диваните и мебелите е да ѝ купите дъска или постелка и да я сложите близо до мебелите. За да заинтригувате котката си, натъркайте новата дъска с катнип. Нужно ви е съвсем малко количество. Билката действа за десетина минути на котки не по-малки от шест седмици. Когато котката свикне с новото място за драскане, постепенно започнете да местите дъската там, където ще ви е най-удобно да я позиционирате.

Можете да разгледате най-различни видове драскалки за котки в нашата категория - Аксесоари за котка

Спрей против драскане - начин да предпазите дивана

На пазара ще откриете спрейове против драскане и хапане. Те са напълно безвредни за котката ви и действат подобно на цитрусовия аромат. Със спрея се пръска мястото, на което котката си точи ноктите. Пръскате регулярно на равни интервали, докато домашният ви любимец напълно загуби интерес. Спрейовете са два вида – за открити и закрити пространства.

Рязане на нокти

Като с тоалетната и къпането, е най-добре да започнете да подрязвате ноктите на домашния си любимец още докато е малко коте. Лапите са едни от най-чувствителните зони, затова котката се нуждае от много ухажване и нежност. Говорете ѝ през цялото време и, когато почувствате че е спокойна, натиснете възглавничките на лапичките и ноктите сами ще излязат. Не режете всички нокти наведнъж, за да свикне котката с новостта. Издебнете я докато спи. Дори да се измъкне, ще имате много други шансове – котките са поспаливи. Използвайте остри клещи и режете само и единствено прозрачното връхче на нокътя. Ако отрежете по-навътре, ще засегнете живеца, в който има много нервни окончания

Перманентно отстраняване на нокти

Специалистите съветват никога да не прибягвате до перманентно премахване на ноктите на вашата котка. Самата процедура представлява ампутация, при която котката губи 1/3 от лапите си. След подобна манипулация котката става много агресивна, тъй като преминава през тежка психологическа травма. Ние сме твърдо против тази операция!