Едно от първите решения, които ще трябва да вземете при отглеждане на малко коте, е да изберете подходящ хранителен режим за него. Правилното хранене е един от най-важните аспекти за грижа за котето. Когато търсите подходяща храна за малки котки, е важно да изберете диета, която да отговаря на нуждите на вашата растяща котка. За да може котето да расте и да се развива правилно, то се нуждае от допълнителни протеини, мазнини, витамини и минерали. Допълнителните протеини са необходими за растежа и развитието на силни мускули и поддържащи тъкани; мазнините са от съществено значение за мастните киселини, като носител на мастноразтворимите витамини и за допълнителните калории за енергия. Минералите, разбира се, са необходими за развитието на силни зъби и кости.

Избор между суха храна или мокра храна

Като започнете да търсите храна за малката ви котка, ще трябва да решите дали искате да я храните с мокра храна, със сухи гранули или и с двете.

Ако сте се спрели на консервираната, мокра храна, тя трябва да е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини. Котките са месоядни животни, което означава, че се нуждаят от животински протеини, за да оцелеят и да се развиват. Те не се нуждаят от много растителни храни. Освен това котките се нуждаят от влажност в храната си, за да бъдат добре хидратирани. Излишъкът от въглехидрати и твърде малкото влажност могат да доведат до различни здравословни проблеми в по-късен етап от живота на котката. Започването на котето с оптимална диета е най-добрият начин да изпреварите проблемите. Просто казано, мократа храна е по-добра за здравето и дълголетието на вашата котка. Ако предпочитате сухата храна, трябва да следите за приема на достатъчно вода от вашата малка котка. Някои собственици предпочитат сухата храна за котки заради удобството; може да се закупи голяма опаковка и да се съхранява в продължение на няколко седмици, което я прави по-лесна и по-икономична от другите варианти на храна. Ако изберете този вариант, изборът на висококачествена суха храна за котки е от съществено значение. Изберете възможно най-висококачествената храна, която можете да си позволите. Ако решите да храните котето със сухи гранули, измерете количеството, препоръчано на опаковката за възрастта и теглото му. 

Активността на котето е от значение

Вземете под внимание нивото на активност на котето си. Повечето котенца са изключително активни, така че се нуждаят от много протеини и калории от храната си. Стига да изберете висококачествена храна, която е предназначена за малки котки, а не за възрастни котки, храната би трябвало да отговаря на активния начин на живот на вашето котенце.

Важно е да давате подходяща храна, за да осигурите правилния баланс на витамини, минерали и протеини за растежа на мускулите и костите. Освен това котешките гранули са по-малки и по-лесни за дъвчене от котенцата. Все пак имайте предвид, че храната за котенца е висококалорична, така че следете да не наддават прекалено много на тегло.

Четете етикета

Изберете храна с добър източник на протеини. В етикета като една от първите съставки трябва да е посочен месен продукт. Може да бъде пилешко, говеждо, агнешко, пуешко или морски дарове. Уверете се, че храната съдържа най-малко 30% протеин и 20% мазнини. Вашата малка котка ще се нуждае от тези питателни калории, за да поддържа енергията си. Избягвайте да избирате храна, която съдържа основно зърнени храни в първите няколко места в списъка на съставките. Малките котки усвояват по-трудно тези храни.

В онлайн магазин Petfood.bg се предлага богата гама от храни за малки котки, обхващаща както по-евтини храни, така и продукти от по-висок, премиум и суперпремиум.

Храненето за вашия домашен любимец ще бъде удоволствие, ако покупката е направена от сигурен и изпитан във времето производител. За да избегнете разочарование при покупката на такива стоки, е по-добре да ги купите от специализиран магазин, какъвто е Petfood.bg.