Разширяването на познанията за храненето на домашните любимци и технологиите за производство трансформира забележително индустрията за през последните години. В наши дни се забелязва, че любимците ни водят по-дълъг и здравословен живот в резултат на подобреното хранене. 


Но какво означава добро хранене?

Нека започнем като разгледаме някои основни характеристики и понятия свързани с храненето.


Характеристики и дефиниции на добра храна:

Пълноценна – доставя адекватни количества на всички необходими хранителни вещества

Балансирана – хранителните вещества са доставени в правилните пропорции

Усвоима – вашите любимци могат да я смелят и да усвоят хранителните вещества

Вкусна – ухае привлекателно и има добър вкус за животното (НЕ ЗА ВАС!)

Безопасна – не съдържа нищо, което може да навреди на животното


Нека разгледаме някои от най-често срещаните съставки в храните за домашни любимци.


Месо и животински субпродукти

Месата са добър източник на протеин, незаменими мастни киселини, Б витамини, желязо и др. Най-често използваните меса са птичи, но също и телешко или говеждо, агнешко, свинско, риба, заек и дивечови меса. Те са лесноусвоими и придават добър вкус на храната. Според FEDIAF, нейните членуващи производители използват субпродукти на човешката хранителна индустрия, които идват от кланници под ветеринарно наблюдение. Тези меса са безопасни и отговарят на високи критерии за качество заложени в регулациите на организацията.


Риба

Рибата е изключителен източник на йод и незаменими мастни киселини. Изключителен източник е на протеин, но и на калций и фосфор, тъй като често костите ѝ се смилат в процеса на подготовка. Кожата на рибата е богата на витамини А и Д, както и на омега 3. Изключително подходяща е като съставка при чувствителни кожа и козина, или храносмилателна система.


Зеленчуци

В много храни се срещат зеленчуци или техните екстракти. Освен като източник на фибри и редица витамини и минерали, често биват използвани и като източник на протеин – картоф, грах, соя и др. 


Зърнени храни

Зърнените култури са важен източник на енергия. Макар и да не са есенциални, те са лесноусвоими и предоставят достъпна енергия за тялото. Много от тях съдържат протеини и различни витамини и минерали, а някои от тях, богати на фибри, имат благоприятен ефект върху храносмилането. Често срещани представители на тази категория са царевица, ориз, пшеница, сорго,  ечемик и др.


Млечни продукти и яйца

Тази категория осигурява лесен за усвояване протеин с високо качество, калций и редица витамини. Представители на тази категория са дехидратирани яйца, суроватъчен протеин на прах, сирена и др.


Масла и мазнини

Мазнините са основен изочник на незаменими мастни киселини – омега 3 и 6. Те предоставят на животните енергия и витамини А, Д, Е, К и др. Често срещани мазнини са животински – пилешки, рибни, свински и др, и растителни – зехтин, слънчогледово масло, ленено масло и др.


Натриев хлорид

Или по-познат под името сол е жизненоважно хранително вещество, необходимо за хидратацията на тялото. Източници на натриев хлорид могат да бъдат меса, риба и яйца, но често се добавя в храните под формата на трапезна сол. 


Захари

Захарите могат да бъдат глюкоза, фруктоза или захароза (сукроза, позната като бяла захар). Всички от тях са натурални продукти, срещани в плодове, зърнени култури и зеленчуци. Често се добавя малко количество за постигане на по-добър вкус и по-приятен цвят на крайния продукт.


Витамини, минерали и други добавки

Освен естествено срещаните в съставките, прозводителите чест добавят още витамини и минерали, за да осигурят адекватни нива за животните. Можем да срещнем и други добавки като оцветители, овкусители, антиоксиданти и консерванти. Те могат да бъдат натурални (в по-високите класове храни) и синтетични (в по-ниските класове храни). Повечето добавки хрантие за животни се изпозлзват и при хората. Независимо от вида им, те са използвани с цел подобряване на продуктите и осигуряване на безопасност. Всички те са описани на опаковките. 


Това са най-базовите съставки изграждащи една „пълноценна“ храна. Въпреки това, особено в по-високите класове, можете да срещнете редица други функционални съставки като пробиотици, пребиотици, патентовани екстракти и смеси и много други.

Различни видове премиум и суперпремиум качествени храни за вашите домашни любимци може да намерите на  : 


Този материал е базиран на публикации на FEDIAF https://www.fediaf.org/