Дори в ерата на интерната, голям процент от стопаните на домашни любимци са водени от неверни „митове“, които лесно могат да бъдат оборени от спеицалисти. Ние от Petfood.bg сме решени да се превърнем в „Ловци на митове“ в името на доброто хранене на Вашите четириноги или пернати приятели. Ще превърнем елминирането на заблуди в поредица, за да ви помогнем да избирате храните на вашите любимци информирано и разумно. Вярваме, че истината се крие в научните изследвания и законите на Природата. Следим множество изследователски центрове, организации, онлайн и печатни издания и др., за да предоставяме възможно най-адекватна информация. От друга страна внимателно подбираме асортимента в магазина си, за да сме сигурни, че предлагаме само продукти с добро качество, независимо от ценовия клас.

Нека започнем…


МИТ 1: Свежото месо е по-добро от дехидратираното.

По тази тема има може да се говори много, но накратко – проста математика. Суровото месо съдържа около 65-70% вода и само около 15-20% протеин. В същото време вече дехидратираното месо съдържа около 5% вода и около 70% протеин. Дехидратираните меса или месни брашна се произвеждат чрез смилане и изсушаване на месо и животински субпродукти, с цел премахване на водата. По този начин остава само концентрацията на хранителни вещества. Интересен факт е, че в полето СЪСТАВ на храните, се изреждат съставките на дадената храна подредени по количество, преди да бъдат смесени и сготвени. При готвене, свежото месо се дехидратира, което значително намалява неговата стойност. Ако обаче от самото начало е заложено дехидратирано месо, то по време на процеса на готвене не губим нищо от него и то остава първа съставка. 


МИТ 2: Птиче месо и пилешка мазнина са по-лоши съставки.

Отново грешка! В най-висококачествените храни основна съставка трябва да е животински протеин, защото само тогава кучетата и котките усвояват необходимото. Едни от най-добрите източници са агнешко, сьомга, говеждо/телешко и птиче месо, но последното понякога бива критикувано. В същност, птичето месо е източник на незаменими амино киселини, които служат като изграждащ материал на мускулната маса. Птичите протеини са най-подходящи за подрастващи кученца и котенца, тъй като са лесни за усвояване и набавят необходимото без да натоварват организма с излишни калории. Ако беше по-лош протеин от останалите, то защо едни от най-добрите храни съдържат точно такъв?

А що се отнася до пилешката мазнина, в последно време тя доби лоша слава, но незаслужено. Дори в последно време се говори за нея като „алерген“, което е заблуда, тъй като алергиите са имунна реакция към даден протеин. Качествените рафинирани птичи мазнини не съдържат никакъв протеин, което на практика елиминира възможността от алергия. Според проучвания, пилешката мазнина е високоусвоима и богата на Омега 6, спомага за правилната функция на тялото, грижи се за здравето на кожата и козината, а и прави хранта по-вкусна. Не я избягвайте! Повече по темата можете да научите тук.


МИТ 3: Колкото по-малко е кучето, толкова по-малка гранулата

Точно обратното! Скорошно проучване на AFB International, водещ производител на овкусители за храни за домашни любимци, доказа, че истината е точно противоположна. В проучването са участвали 120 кучета (40 малки, 40 средни и 40 големи), на които били предлагани 3 размера гранули с абсолютно еднакъв състав. Резултатите били категорични – всяка група предпочитала най-едрите гранули. Учените обосновават тези резултати с още едно изследване и в заключение твърдят, че колкото по-голяма е една гранула, толкова по-силно излъчва аромат и задържа повече вкус. Скоро ще преведем и публикуваме цялото проучване в отделна статия.


И така, днешните ни 3 мита са развенчани. Ще продължим да търсим популярни заблуди и тяхното опровержение в по-нататъчни статии от сходен характер.