Как да сменим храната на любимеца си правилно

След дълго търсене най-сетне сте открили подходящата храна за Вашия любимец, но за Ваш ужас – не е достатъчно добра… животинката има диария или не я яде с апетит? Е може би проблемa не е в храната, а в начина на предлагане. Ще разгледаме най-правилния начин за въвеждане на нова храна.

Честите смени на храна могат да доведат до здравословни проблеми

Ако промените храната на Вашия домашен любимец твърде бързо, твърде често или преминете към новата храна без преходен период, рискувате да се сблъскате със здравословни проблеми. Обикновено такива случаи се представят като храносмилателни разстройства, т.е. повръщане или диария, но те могат да доведат до по-сериозни проблеми, особено при подрастващите. След подобен проблем, стопаните често считат за причина дадена храна, но истинският проблем е неправилна или твърде честа смяна на храната.

Прочетете състава на новата храна

Прочетете внимателно състава на избраната от Вас храна. Изключително важно е да е пълноценна и точно да отговаря на нуждите на Вашия четириног приятел. Колкото по-различен е състава на новата храна от старата, толкова по-дълъг трябва да бъде преходния период.

Храната трябва да се сменя постепенно

От изключителна важност е да сменяте храната постепенно. Това означава, че е необходимо да смесвате количество от старата храна с новата. Например:


Дни от преходния период
Процентно съотношение
1-3
25% Нова 75% Стара
4-6
50% Нова 50% Стара
7-9
75% Нова 25% Стара
10
100% Нова


Периодът на смесване на двете храни зависи от възрастта и здравословното състояние на Вашия любимец. Не бива да е по-кратък от 7 дни при подрастващи и най-малко 5 дни при израснали животни. Ако любимецът Ви е с чувствителна храносмилателна система, смесвайте хрантие поне 7-10 дни, независимо от възрастта му. Ако четириногият Ви приятел е диагностициран със някакво заболяване, консултирайте се с ветеринар преди да решите да сменяте храната. 

Ако решите да промените от суха към мокра храна, то периода трябва да се удължи още повече – около 14 дни.

Всички препоръки в тази статия са препоръчителни и са базирани на опит и наблюдения. Ако имате някакви колебания или съмнения, най-добре се консултирайте с ветеринар.